5 deskundige tips voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht is een uitdaging en vereist de juiste mix van dieet, lichaamsbeweging en stressbeheersing. Ontdek van een deskundige hoe je dit kunt bereiken. Kunwar Vishwajeet Singh, duurzame fitnesscoach en oprichter van Body Architects, deelt waardevolle tips:

  1. Evenwichtig dieet: “Het fundament van een gezond gewicht ligt in het consumeren van een evenwichtig dieet. Richt je op het opnemen van een verscheidenheid aan voedingsrijke voedingsmiddelen in je dagelijkse maaltijden. Vul je bord met kleurrijke groenten, fruit, volle granen, mager eiwit en gezonde vetten. Vermijd of beperk bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde en transvetten. Door je lichaam te voeden met voedzame voedingsmiddelen voorzie je het van de nodige voedingsstoffen voor optimale functie en energie”
  2. Portiecontrole: Portiecontrole speelt een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing. Wees bewust van de portiegroottes om overeten te voorkomen. Kies voor kleinere borden en kommen die de illusie van een voller bord creëren. Let ook op de hongersignalen van je lichaam en eet alleen tot je verzadigd bent, niet tot je propvol zit. Door portiecontrole toe te passen, kun je een gezonde calorie-inname behouden terwijl je nog steeds van voedsel geniet waar je van houdt.
  3. Blijf gehydrateerd: “Onderschat niet het belang van voldoende hydratatie. Drink gedurende de dag voldoende water, dit ondersteunt niet alleen de algehele gezondheid, maar helpt ook bij gewichtsbeheersing. Water helpt de stofwisseling te stimuleren, onderdrukt de eetlust en bevordert een optimale spijsvertering. Maak er een gewoonte van om altijd een herbruikbare waterfles bij je te hebben en regelmatig water te drinken”
  4. Krachttraining: Het opnemen van krachttraining in je fitnessroutine is cruciaal voor het behouden van een gezond gewicht. Het helpt niet alleen bij het opbouwen van spiermassa, maar verbetert ook de botdichtheid en verhoogt de stofwisseling. Doe regelmatig krachttrainingsoefeningen zoals gewichtheffen, weerstandstraining of lichaamsgewichtsoefeningen. Deze activiteiten vormen niet alleen je lichaam, maar dragen ook bij aan een gezonder gewicht en algehele fitheid.
  5. Beheer stress: “Chronische stress kan het beheer van het gewicht belemmeren. Als het lichaam stress ervaart, gaat het in de beschermingsmodus, wat vaak leidt tot gewichtstoename en toename van vetopslag. Neem proactieve stappen om stress te beheersen, zoals het beoefenen van ontspanningstechnieken, het doen van activiteiten waar je van geniet, voldoende slaap krijgen en steun zoeken bij een geliefde of een professional. Door stress effectief te beheersen, verklein je de kans op emotioneel eten en bevorder je een gezonde mindset ten opzichte van voedsel en lichaam”

Bron: Healthshots