Afvallen zonder Spierverlies: De Toekomst van Obesitasbehandeling

Volgens de CDC is meer dan 73% van de Amerikaanse volwassenen te zwaar, wat hun risico op overlijden en ernstige gezondheidsproblemen verhoogt. Maar afvallen en het gewicht eraf houden is een flinke uitdaging.

De doorbraak van Wegovy

De goedkeuring door de FDA in 2021 van semaglutide (Wegovy) van Novo Nordisk als behandeling voor obesitas leek een wonder. Dit medicijn behoort tot de klasse van GLP-1 agonisten, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Ze verminderen de eetlust en stimuleren de afgifte van insuline, wat helpt bij gewichtsverlies, het verlagen van bloeddruk en cholesterol, en zelfs het verminderen van het risico op overlijden.

Het probleem met afvallen

Gewichtsverlies treedt op wanneer het lichaam meer calorieën nodig heeft dan het binnenkrijgt, waarbij energie wordt gehaald uit vetcellen en “magere massa,” zoals spierweefsel. Alle afvalmethoden, inclusief diëten, gaan gepaard met spierverlies naast vetverlies, wat kan leiden tot vermoeidheid en een langzamere stofwisseling.

Het behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies wordt steeds crucialer. GLP-1 agonisten kunnen leiden tot verminderde eetlust, maar studies tonen aan dat 20-40% van het verloren gewicht spiermassa is. Dit heeft medicijnontwikkelaars geïnspireerd om te zoeken naar medicijnen die spierverlies voorkomen tijdens het afvallen.

Veelbelovende nieuwe medicijnen

  • Azelaprag van BioAge Labs: Dit medicijn bootst de activiteit van het hormoon apeline na, bevordert spierregeneratie en kan worden gecombineerd met tirzepatide voor betere resultaten. Het voordeel is dat Azelaprag oraal wordt toegediend, waardoor het innemen ervan naast een GLP-1 agonist niet veel belastend is.
  • Bimagrumab van Eli Lilly’s Versanis Bio: Dit monoklonaal antilichaam bevordert vetverlies en voorkomt spierverlies. Het kan zelfs blijvend gewichtsverlies veroorzaken na stoppen met de medicatie. Hoewel het slechts eens in de vier weken hoeft te worden ingenomen, moet het intraveneus worden toegediend, wat in een medische faciliteit moet gebeuren.
  • Pemvidutide van Altimmune: Deze combinatie van GLP-1 en glucagon agonist onderdrukt de eetlust en verhoogt de energie-uitgave, met mogelijke vergelijkbare resultaten als dieet en lichaamsbeweging.

De toekomst van gewichtsverlies medicatie

Als deze medicijnen mensen kunnen helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd spiermassa te behouden, kan dit een enorme impact hebben op de volksgezondheid. Toch blijven een betere voeding en meer lichaamsbeweging noodzakelijk voor een goede gezondheid. “De basis van obesitasbeheer zal altijd veranderingen in dieet en lichaamsbeweging zijn,” zegt Vijaya Surampudi van het UCLA Weight Management Program. “Maar anti-obesitas medicijnen zijn een extra hulpmiddel in de gereedschapskist.”

Afvallen met GLP-1 medicatie