Skip to main content

Een nieuw medicijn genaamd semaglutide, dat is goedgekeurd voor volwassenen met obesitas of overgewicht, helpt ook adolescenten om gewicht te verliezen en gezondere harten te hebben, aldus een nieuwe studie in het New England Journal of Medicine. In een internationale fase 3a klinische studie hadden adolescenten met obesitas die eens per week semaglutide kregen een afname van 16,1% in hun body mass index (BMI), terwijl de BMI van degenen die een placebo kregen met 0,6% steeg. Deze resultaten zijn bemoedigend in een tijd waarin obesitas wereldwijd toeneemt en benadrukken de behoefte aan veilige en effectieve medicatie voor de behandeling van obesitas, vooral bij jongeren.

Semaglutide is een medicijn tegen obesitas dat een hormoon genaamd glucagon-like peptide-1 nabootst om eetlust te verminderen en de controle over eten te verbeteren. In deze studie werd het effect van semaglutide op adolescenten onderzocht, en de resultaten waren indrukwekkend. 72,5% van de deelnemers die semaglutide kregen, verloor minstens 5% van hun lichaamsgewicht, in vergelijking met slechts 17% van degenen die een placebo kregen. Het medicijn had ook positieve effecten op cardiovasculaire risicofactoren en de kwaliteit van leven van de adolescenten met obesitas.

Obesitas treft bijna één op de vijf kinderen en adolescenten wereldwijd en brengt een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, zoals type 2 diabetes, hartziekten en psychische problemen. Deze studie wijst op de veelbelovende mogelijkheden van semaglutide om deze problemen aan te pakken en de gezondheid van jongeren te verbeteren.

Bron: TheBrighterside