Beste tijdstip voor een workout

In onze drukke levens kan het vinden van tijd om te sporten een flinke uitdaging zijn. Volgens wetenschappers bestaat er een ideaal moment van de dag voor een workout en dat is de ochtend.

De voordelen van ochtendtraining
Voor degenen die van lekker uitslapen houden, hebben we slecht nieuws: de meest efficiënte workout onderga je ’s ochtends. Het blijkt dat ’s ochtends sporten de beste manier is om vet te verbranden en af te vallen, vooral als je op een lege maag traint. Het heeft allemaal te maken met de samenstelling van je hormoonspiegel in de ochtend. Je hormoonspiegel is ’s ochtends dusdanig ingericht, dat vetverbranding een extra boost krijgt. Volgens professor Hackney van de University van North Carolina is je hormonale profiel in de vroege ochtend vatbaarder voor een efficiëntere vetstofwisseling.

Daarnaast blijkt uit ander onderzoek dat een workout in de ochtend nog meer voordelen heeft. Zo zou je de rest van de dag minder trek hebben en sneller verzadigd raken, wat gunstig is voor overtollige kilo’s. Ochtendtraining kan ook leiden tot een betere mentale gezondheid en verhoogde productiviteit tijdens de (werk)dag. Dit valt simpelweg te verklaren doordat sporten leidt tot lagere stressniveaus.

Alles went: ook vroeg opstaan
Als vroeg opstaan een enorme barrière is, stel jezelf dan gerust met het volgende: alles went, dus ook het beste tijdstip om te sporten. De eerste paar keer moet je jezelf waarschijnlijk uit bed sleuren, maar al snel wordt dit een tweede natuur. Volgens een studie uit 2019 gepubliceerd in The Journal of Physiology, zal je al snel alerter worden na een workout in de ochtend en tegelijkertijd sneller moe worden ’s avonds. Zo duik je automatisch sneller je bed in om ’s ochtends vroeg weer flink te bewegen.

Bron: Manners