Betekent de opkomst van GLP-1 medicatie het einde van maag chirurgie?

De opkomst van GLP-1-medicijnen geeft in de wetenschap de discussie om maag operaties voor gewichtsverlies te vervangen door een behandeling met GLP-1 medicatie zoals Ozempic of Wegovy.

Maar kunnen de nieuwe GLP-1 medicijnen maagoperaties volledig vervangen? Terwijl de prevalentie van obesitas wereldwijd blijft stijgen, kan het begrijpen van de werking van GLP-1-medicijnen inzicht geven in welke gevallen een maagoperatie wel of niet nodig is.

GLP-1-gewichtsverlies medicijnen worden aangeboden door verschillende farmaceutische bedrijven, waaronder Novo Nordisk (NYSE: NVO), dat Wegovy en Ozempic heeft, en Eli Lilly (NYSE: LLY), dat Mounjaro en Zepbound op de markt brengt.

Deze GLP-1 medicijnen zijn ontwikkeld om overgewicht en obesitas te behandelen en zorgen voor gewichtsverlies door onder andere de eetlust sterk te verminderen. Daarnaast worden er GLP-1-medicijnen gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes. Ze helpen daarbij om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

GLP-1-gewichtsverliesmedicijnen worden wereldwijd beschouwd als het alternatief voor maag operaties. Terwijl maag operaties veelal worden gebruikt om patiënten met obesitasklasse 3 te behandelen, biedt GLP-1 medicatie een goede oplossing voor mensen met obesitasklasse 1 en 2. Deze GLP-1 medicijnen zullen in de toekomst en belangrijkere rol te spelen gaan in de behandeling van overgewicht en obesitas, waarbij ze grote voordelen bieden voor patiënten die effectieve opties voor gewichtsbeheersing zoeken.