Beweegtips Harvard Medical School.

Als sporten niet je voornaamste bezigheid is en je simpelweg fit wilt blijven of beter in je kleding wilt passen, kan de wereld van sportscholen overweldigend zijn. Wat zijn nou eigenlijk de beste oefeningen? En hoe vind je de tijd om ze te doen?

Geregeld sporten kan een wereld van verschil maken voor je gezondheid. Het helpt je gewicht onder controle te houden, je balans en bewegingsbereik te vergroten, je botten te versterken, je gewrichten te beschermen, problemen met blaascontrole te voorkomen en zelfs geheugenverlies tegen te gaan.

  1. Zwemmen: Zwemmen wordt vaak beschouwd als de ideale workout. Het water draagt je gewicht, waardoor je pijnlijke gewrichten ontlast worden en je je soepeler kunt bewegen. “Zwemmen is bijzonder goed voor mensen met artritis, omdat het minder belastend is”, legt Dr. I-Min Lee, hoogleraar geneeskunde aan Harvard Medical School, uit. Onderzoek toont ook aan dat zwemmen je mentale toestand kan verbeteren en je in een betere stemming kan brengen. Wateraerobics is een andere optie die helpt bij het verbranden van calorieën en het versterken van je spieren.
  2. Wandelen: Wandelen is eenvoudig maar effectief. Het kan je in vorm houden, je cholesterol verbeteren, je botten versterken, je bloeddruk onder controle houden, je humeur opvrolijken en je risico op bepaalde ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen, verminderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen en andere fysieke activiteiten zelfs je geheugen kunnen verbeteren en beschermen tegen leeftijdsgerelateerd geheugenverlies. Het enige wat je nodig hebt is een goed passend en ondersteunend paar schoenen. Begin met 10 tot 15 minuten wandelen per keer en bouw dat geleidelijk op tot 30 tot 60 minuten per dag.
  3. Krachttraining: Als je denkt dat krachttraining alleen voor spierbundels is, denk dan nog eens goed na. Het optillen van lichte gewichten zal je spieren niet per se vergroten, maar het zal ze wel sterk houden. “Als je je spieren niet gebruikt, zullen ze na verloop van tijd kracht verliezen”, zegt Dr. Lee. Spieren helpen ook bij het verbranden van calorieën. “Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus het is gemakkelijker om op gewicht te blijven”, voegt Dr. Lee toe. Net als bij andere oefeningen kan krachttraining helpen om de hersenfunctie op latere leeftijd te behouden.
  4. Kettlebell-oefeningen: Deze oefeningen zorgen niet alleen voor een beter uiterlijk, ze versterken ook de bekkenbodemspieren die de blaas ondersteunen. Sterke bekkenbodemspieren kunnen helpen bij het voorkomen van incontinentie. Hoewel veel vrouwen bekend zijn met kettlebell-oefeningen, kunnen ze ook mannen ten goede komen. Om kettlebell-oefeningen correct uit te voeren, span je de spieren aan alsof je urine of gas probeert tegen te houden.
  5. Tai chi: Deze Chinese vechtkunst, die beweging en ontspanning combineert, is gunstig voor zowel lichaam als geest. Het staat bekend als ‘meditatie in beweging’. Tai chi bestaat uit een reeks elegante bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan. Aangezien de lessen op verschillende niveaus worden aangeboden, is tai chi toegankelijk en waardevol voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. “Vooral voor ouderen is het gunstig, omdat balans een essentieel onderdeel is van fit blijven, en dat is iets wat we met de leeftijd verliezen”, zegt Dr. Lee. Doe een cursus om op weg geholpen te worden en de juiste techniek te leren.

Bron: Harvard Medical School, 2022.