Vijf van de beste oefeningen die je ooit kunt doen!

Volgens Harvard Medical School

24-01-2023

Als je geen atleet of serieuze sporter bent en je wilt gewoon trainen voor je gezondheid of om beter in je kleding te passen, dan kan de sportschoolscene intimiderend en overweldigend zijn. Wat zijn de beste oefeningen? Hoe vind je de tijd?

“Workouts” kunnen wonderen doen voor je gezondheid. Ze helpen je gewicht onder controle te houden, je balans en bewegingsbereik te verbeteren, je botten te versterken, je gewrichten te beschermen, problemen met de blaascontrole te voorkomen en zelfs geheugenverlies te voorkomen.

  1. Zwemmen

Je zou zwemmen de beste training kunnen noemen. Het drijfvermogen van het water ondersteunt je lichaam en ontlast pijnlijke gewrichten, zodat je ze soepeler kunt bewegen. “Zwemmen is goed voor mensen met artritis omdat het minder belastend is”, legt dr. I-Min Lee, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat zwemmen ook je mentale toestand kan verbeteren en je in een beter humeur kan brengen. Wateraerobics is een andere optie. Deze lessen helpen je om calorieën te verbranden en te versterken.

  1. Tai chi

Deze Chinese krijgskunst die beweging en ontspanning combineert is goed voor lichaam en geest. In feite wordt het ‘meditatie in beweging’ genoemd. Tai chi bestaat uit een reeks sierlijke bewegingen, waarvan de ene soepel overgaat in de andere. Omdat de lessen op verschillende niveaus worden aangeboden, is tai chi toegankelijk – en waardevol – voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. “Het is vooral goed voor oudere mensen omdat balans een belangrijk onderdeel is van fitness, en balans is iets dat we verliezen naarmate we ouder worden”, zegt Dr. Lee. Volg een cursus om u op weg te helpen en de juiste vorm te leren.

  1. Krachttraining

Als je gelooft dat krachttraining een macho, gespierde activiteit is, denk dan nog eens goed na. Het tillen van lichte gewichten zal uw spieren niet vergroten, maar het zal ze sterk houden. “Als je geen spieren gebruikt, zullen ze na verloop van tijd hun kracht verliezen”, zegt Dr. Lee. Spieren helpen ook om calorieën te verbranden. “Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus het is gemakkelijker om op gewicht te blijven”, zegt Dr. Lee. Net als bij andere oefeningen, kan krachttraining ook helpen om de hersenfunctie in latere jaren te behouden.

  1. Lopen

Wandelen is eenvoudig, maar krachtig. Het kan u helpen in vorm te blijven, het cholesterolgehalte te verbeteren, botten te versterken, de bloeddruk onder controle te houden, uw humeur te verbeteren en uw risico op een aantal ziekten (bijvoorbeeld diabetes en hartaandoeningen) te verlagen. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat wandelen en andere fysieke activiteiten zelfs het geheugen kunnen verbeteren en weerstand kunnen bieden aan leeftijdsgerelateerd geheugenverlies. Het enige wat je nodig hebt is een goed passend en ondersteunend paar schoenen. Begin met ongeveer 10 tot 15 minuten per keer wandelen. Na verloop van tijd kunt u verder en sneller gaan lopen, totdat u op de meeste dagen van de week 30 tot 60 minuten loopt.

  1. Kettlebel-oefeningen

Deze oefeningen helpen je er niet beter uit te zien, maar ze doen iets net zo belangrijks: de bekkenbodemspieren versterken die de blaas ondersteunen. Sterke bekkenbodemspieren kunnen een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van incontinentie. Hoewel veel vrouwen bekend zijn met kettlebel, kunnen deze oefeningen ook mannen ten goede komen. Om een ​​kettlebel-oefening correct uit te voeren, knijp je in de spieren die je zou gebruiken om te voorkomen dat je urine of gas kwijtraakt.

Bron: Harvard Medical School 2022