Overgewicht berekenen

Gebruik onze BMI calculator en doe de test om te bepalen of je in aanmerking komt voor afvallen met medicatie

BMI Calculator

De BMI (Body Mass Index) is een handig hulpmiddel om overgewicht te berekenen en gewicht gerelateerde gezondheidsrisico’s te herkennen. Bereken eenvoudig je BMI door je gewicht (in kilo’s) en lengte (in cm) in te vullen. Ontvang niet alleen inzicht in overgewicht, maar ook informatie over mogelijke opties voor medisch afvallen.

Jouw BMI is

Wat is een gezond BMI?

Bewustzijn van je gewicht is cruciaal voor je gezondheid. Overgewicht kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, maar hoe weet je of je overgewicht hebt? Hier komt de BMI (Body Mass Index) bij kijken, een betrouwbare methode om te bepalen of je gewicht gezond is in verhouding tot je lengte. Deze eerste stap in gewichtsmanagement helpt je te bepalen of actie nodig is om je gezondheid te verbeteren en biedt een basis voor eventuele volgende stappen richting een gezonder leven.

Hieronder vind je de interpretatie van de BMI score.

  • Onder 18,5 = Ondergewicht
  • 18,5 – 25 = Gezond gewicht
  • 25,1 – 29,9 = Overgewicht
  • Boven 30 = Obesitas*

*je komt mogelijk in aanmerking voor medisch afvallen.

Doe de test

Mijn BMI is te hoog of te laag. Wat nu?

Bij een te hoge of lage BMI is het raadzaam om dit met je huisarts te bespreken. Een BMI lager dan 18,5 kan wijzen op onderliggende medische problemen of een eetstoornis. Hogere BMI’s verhogen het risico op aandoeningen zoals osteoporose.

Risico's van hoge BMI

Onderzoek linkt een hoge BMI aan verhoogde risico’s op ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, artrose en bepaalde kankers, waaronder borstkanker. Ook wordt een hoger lichaamsvetpercentage geassocieerd met hypertensie, ademhalingsproblemen en soms fatale uitkomsten.

Afvallen met medicatie vanaf BMI 30

Wanneer zelfstandige pogingen tot afvallen niet het gewenste resultaat leveren, kan medisch begeleid afvallen een effectieve oplossing bieden. Deze benadering omvat een scala aan professionele ondersteuning. Het biedt een gepersonaliseerde aanpak, afgestemd op individuele gezondheidsbehoeften en -omstandigheden, wat kan resulteren in duurzamere gewichtsverliesresultaten. Deze optie is met name waardevol voor mensen met een significante mate van overgewicht of obesitas, waarbij gewichtsverlies cruciaal is voor het verminderen van gezondheidsrisico’s.

Indien je BMI 30 of hoger is, bestaat de mogelijkheid dat medisch afvallen met medicatie een geschikte optie voor jou is. Ook wanneer je BMI 27 of hoger is en je last hebt van comorbiditeiten, zijn er mogelijkheden voor medisch afvallen. Voor een advies op maat, nodigen we je uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Maak een afspraak

Ideale BMI voor vrouwen en mannen

Voor volwassenen tussen 19 en 69 jaar gelden dezelfde BMI-scores voor het bepalen van ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht. Echter, een gezonde BMI voor vrouwen ligt vaak tussen 18,5 en 23,5, terwijl voor mannen dit vaker tussen 20 en 25 ligt. De risico’s op gewichtsgerelateerde ziekten zijn vergelijkbaar voor zowel vrouwen als mannen.

Goede BMI voor ouderen

Voor mensen vanaf 70 jaar ligt de BMI voor een gezond gewicht iets hoger dan voor gemiddelde volwassenen. Dit komt door het verhoogde risico op ziekten of ondergewicht bij ouderen. De optimale BMI voor ouderen ligt tussen de 22 en 28.

Overgewicht berekenen: uitzonderingen op BMI

Hoewel BMI een nuttige indicator is, kent het zijn beperkingen en is het niet toepasbaar op iedereen. Zeer gespierde individuen kunnen volgens de BMI als overgewicht worden geclassificeerd, omdat spier meer weegt dan vet. Ook kan de BMI misleidend zijn voor ouderen met minder spiermassa, kinderen die nog groeien, en mensen van Aziatische afkomst, die andere lichaamsbouwkenmerken hebben. Daarnaast biedt de BMI geen volledig beeld van de vetverdeling, wat een belangrijke factor is voor gezondheidsrisico’s.

Elysee Life programma's.

Ontdek hoe jij gewichtsreductie kunt realiseren

COMPLEET
€575 / maand
6 maanden traject

Gemiddeld 8-12% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (tabletten)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Behandellocatie
bij u in de buurt

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

COMFORT
€575 - 775 / maand
6 maanden traject

Gemiddeld 12-15% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

ELITE *
€875 / maand
6 maanden traject
* Alleen in NH

Gemiddeld 12-15% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Aan huis service

Start je afslanktraject

Waarom jouw BMI waarde belangrijk is

De Body Mass Index, of BMI, dient als een globale maatstaf voor het beoordelen van overgewicht en obesitas, die direct gelinkt zijn aan hogere risico’s op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes type 2, en bepaalde vormen van kanker. Door te weten waar je BMI valt, kun je belangrijke stappen ondernemen naar een gezondere levensstijl. Het biedt een startpunt voor discussies met zorgprofessionals over hoe je je gewicht en daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s kunt beheren.

Conclusie over het berekenen van overgewicht met een BMI calculator

De reis naar een gezonder gewicht begint met het begrijpen van je huidige situatie, waarbij het berekenen van je BMI een waardevolle eerste stap is. Hoewel de BMI niet allesomvattend is en beperkingen kent, biedt het een nuttige indicatie van je algemene gezondheidsrisico’s gerelateerd aan gewicht. Het is belangrijk om ook andere factoren zoals middelomtrek en leefstijlgewoonten mee te wegen. Overweeg, indien nodig, medisch begeleid afvallen voor een gepersonaliseerde en effectieve aanpak. Neem actie door je BMI te berekenen, je gezondheid te beoordelen en zo nodig professionele hulp te zoeken.

Maak een afspraak