Cravings, een van de grootste struikelblokken bij afvallen

Voor velen is het omgaan met cravings, die onweerstaanbare drang om te eten, een uitdaging. Vooral tijdens stressvolle situaties, negatieve emoties of andere spanningen kunnen de hersenen signalen sturen om te eten als beloning. Uit een analyse van 17.500 Nederlanders, die gebruik maakten van de #Vetlastig Weeg & Weet Checklist, blijkt dat dit een veelvoorkomend probleem is.

Volgens experts zoals internist Mesut Savas en huisarts Jacqui van Kemenade is het cruciaal om deze vicieuze cyclus van emotie-eten en cravings te doorbreken. Een sterke leefstijlverandering is nodig om dit te bestrijden. Dit begint met het identificeren van de onderliggende triggers en patronen die leiden tot emotie-eten en cravings. Vervolgens kan er gerichte hulp worden geboden om hiermee om te gaan.

Jacqui legt uit dat het beloningssysteem in onze hersenen een belangrijke rol speelt bij dit fenomeen. Eten kan een goed gevoel geven bij stress of verdriet, omdat het de afgifte van dopamine stimuleert. Dit stofje zorgt voor een prettig gevoel, vergelijkbaar met beloningen zoals sporten of verliefd zijn. Voor sommige mensen kan dit zelfs verslavend werken, waardoor ze steeds weer naar voedsel grijpen als beloning.

Om mensen te helpen bij het doorbreken van deze cyclus is medische begeleiding essentieel. Huisartsen zoals Jacqui kijken niet alleen naar de emotionele triggers, maar ook naar andere factoren die cravings en overgewicht kunnen verergeren, zoals medicatie, slaapgebrek of hormonale onevenwichtigheden. Op basis hiervan bespreken ze verschillende behandelopties met de patiënt, waaronder verwijzingen naar psychologen, leefstijlinterventies en indien nodig medicatie.

Bron: Plusonline