De Invloed van Semaglutide op Smaakervaring en Gewichtsverlies

Een nieuwe studie laat zien dat semaglutide, wat in afvalmedicijnen als Ozempic en Wegovy zit, de manier waarop we smaken ervaren verandert. Dit medicijn kan ook helpen om af te vallen en de gezondheid van je hart verbeteren.

Wat is semaglutide?

Semaglutide is een medicijn dat eerst werd gebruikt voor mensen met type 2 diabetes. Het helpt om de bloedsuiker te verlagen. Het vermindert ook de eetlust en vertraagt de spijsvertering, wat leidt tot minder eten en gewichtsverlies. Ook wordt dit gebruikt om gewichtsverlies te stimuleren. 

Waarom smaak belangrijk is bij obesitas

We houden van nature van eten dat veel vet en suiker bevat, omdat ons brein ons dan een goed gevoel geeft als we het eten. In onze moderne wereld zijn deze voedingsmiddelen echter overal te vinden. Ons brein heeft zich nog niet aangepast aan de overvloed aan smakelijk en calorierijk voedsel. Onderzoek toont aan dat hoe meer we dit soort voedsel eten, hoe minder gevoelig we ervoor worden, wat kan leiden tot obesitas.

Hoe semaglutide je smaak beïnvloedt

In een recente studie onder leiding van Mojca Jensterle Sever, PhD, werden 30 vrouwen met obesitas onderzocht. De helft van hen kreeg semaglutide, terwijl de andere helft een nepmedicijn (placebo) kreeg. De onderzoekers keken naar:

  1. Smaakgevoeligheid: Dit werd gemeten met strips die de vier basissmaken — zoet, zuur, zout en bitter — bevatten.
  2. Genexpressie: Dit werd gemeten door kleine stukjes weefsel van de tong te nemen.
  3. Hersenenreacties: Dit werd gemeten met een hersenscan terwijl een zoete oplossing op de tong druppelde.

Aan het einde van de studie bleek dat degenen die semaglutide gebruikten, gevoeliger waren voor smaken dan degenen die de placebo gebruikten. De weefselonderzoeken lieten zien dat er meer activiteit was in genen die helpen bij het proeven van smaken en het vernieuwen van smaakpapillen. De hersenscans toonden aan dat er meer activiteit was in een deel van de hersenen dat helpt om smaken te begrijpen.

Waarom dit belangrijk is

Dit deel van de hersenen, de angulaire gyrus, helpt ons begrijpen wat we proeven en kan onze reactie op zoete smaken veranderen. Dit kan helpen om gezondere voedselkeuzes te maken en gewicht te verliezen.

Let op bij gebruik van semaglutide

Hoewel semaglutide veel mensen kan helpen om gewicht te verliezen, heeft het ook nadelen en moet je het voorzichtig gebruiken. De studie was klein en de resultaten kunnen verschillen per persoon. Het is belangrijk om met een arts te praten voordat je begint met dit medicijn.

Semaglutide kan helpen om de manier waarop je zoete smaken ervaart te veranderen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en professioneel advies inwint bij het gebruik van dit medicijn.

Bron: healthline.com