Eli Lilly’s afslankmiddel Zepbound zou kunnen helpen bij de behandeling van slaapapneu – wat een weg kan banen naar dekking door Medicare, de Amerikaanse zorgverzekeraar.
Als federale toezichthouders het goedgekeurde gebruik van Zepbound uitbreiden om slaapapneu op te nemen, zou het medicijn kunnen worden toegevoegd aan de Medicare-dekking, net zoals Novo Nordisk’s Wegovy.
Eli Lilly kondigde aan dat het medicijn achter Zepbound in laatste klinische onderzoeken werd gevonden om slaapapneu te verhelpen
bij patiënten met obesitas. Het medicijn, tirzepatide, wordt door het bedrijf in de Verenigde Staten verkocht als Mounjaro voor diabetes en Zepbound voor gewichtsverlies.
De farmagigant zei woensdag dat het van plan is goedkeuring aan te vragen bij de Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit (FDA) om het gebruik van het medicijn uit te breiden naar de behandeling van slaapapneu. Dat zou ook toegang tot het medicijn kunnen openen: als toezichthouders het goedgekeurde gebruik van Zepbound uitbreiden, zou het medicijn kunnen worden toegevoegd aan de Medicare-dekking, samen met Novo Nordisk’s Wegovy.
Het medicijn werd getest op 469 deelnemers met obesitas en matige tot ernstige obstructieve slaapapneu (OSA), een ademhalingsstoornis waarbij de bovenste luchtweg van een persoon volledig of gedeeltelijk tijdens de slaap instort.
In een groep die geen positieve luchtwegdruk (PAP) -therapie kreeg – zoals bijvoorbeeld een CPAP-machine – verminderde het medicijn het gemiddelde aantal keren dat de ademhaling van een deelnemer werd beperkt of volledig werd geblokkeerd met 27,4 gebeurtenissen per uur (55%) na 52 weken.
In een andere groep, die gedurende 52 weken doorging met een PAP-therapie, werd het gemiddelde aantal beperkte of geblokkeerde ademhalingen verminderd met een gemiddelde van 30,4 gebeurtenissen per uur (62,8%). Bovendien verloren de twee groepen respectievelijk gemiddeld 18% en 20% van hun lichaamsgewicht vanaf het begin.
“OSA treft 80 miljoen volwassenen in de VS, waarvan meer dan 20 miljoen lijden aan matig tot ernstige OSA,” zei Jeff Emmick, de senior vice president voor productontwikkeling bij Eli Lilly, in een persbericht. “Echter, 85% van de gevallen van OSA blijft ongediagnosticeerd en daarom onbehandeld.”
Hij voegde eraan toe dat tirzepatide het eerste medicijn zou kunnen zijn dat OSA behandelt, in plaats van alleen maar de overmatige slaperigheid geassocieerd met de ziekte te behandelen.