Skip to main content

Het diabetesmedicijn Ozempic wordt momenteel buiten de officiële indicaties om voorgeschreven voor gewichtsverlies, wat heeft geleid tot een tekort aan dit medicijn. Deze toename in populariteit lijkt te worden beïnvloed door de recente obsessie met dunheid in de entertainmentindustrie en op sociale media, met TikTok als platform voor de hype. Het lijkt erop dat de vraag naar Ozempic als een soort wondermiddel voor gewichtsverlies sterk is gestegen.

Hoewel het onduidelijk is of beroemdheden zoals de Kardashians daadwerkelijk Ozempic gebruiken voor gewichtsverlies, lijkt er een correlatie te zijn tussen de terugkeer van het dunheidsideaal en het gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies. De stijging van Google-zoekopdrachten naar “ozempic” bereikte een recordhoogte een week na het Met Gala van 2022, en deze interesse nam nog verder toe nadat Kim Kardashian haar resultaten deelde van een lichaamsscan waaruit bleek dat ze in het afgelopen jaar haar lichaamsvet met 7 procentpunt had verminderd tot een opvallende 18 procent.

Hoewel er geen causaal verband is aangetoond, zoeken mensen steeds vaker naar manieren om gewicht te verliezen en overwegen ze zelfs voorgeschreven medicijnen zoals Ozempic. Dit heeft geleid tot tekorten van Ozempic, wat problemen oplevert voor diabetici die het medicijn nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Het gebrek aan duidelijke prioritering voor de verstrekking van Ozempic roept vragen op over de impact van dunheidsidealen, de farmaceutische industrie en de medische zorg op degenen die afhankelijk zijn van deze medicijnen.

Bron: Glamour