Docu Filemon Wesselink over Ozempic toch uitgezonden

Hoewel de tv-gids er niets van afwist, zond PowNed plotseling de eerder deze maand teruggetrokken documentaire over Ozempic op woensdagavond 15 mei uit op televisie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd had bezwaar gemaakt tegen de documentaire over dit diabetesmedicijn dat populair is als afslankmiddel onder celebrities. Inspectie dreigde PowNed met een dwangsom van zes cijfers.

De inspectie vreesde dat het tv-programma neer zou komen op reclame voor de Ozempic injecties die maker Filemon Wesselink bij zichzelf uitprobeert. Echter reclame maken voor geneesmiddelen is verboden. PowNed heeft getracht dit te voorkomen door de documentaire vol te stoppen met waarschuwingen, bijvoorbeeld om het medicijn nooit zonder toezicht van een arts te gebruiken. Ook was afgesproken Ozempic slechts één keer te vermelden in de documentaire.

Het werd zeker geen reclame. PowNed paste zelfs het einde van de documentaire aan, waardoor Filemon iets minder enthousiast reageerde toen zijn “gezellige buikje” begon te slinken.

De injecties werden ruw uit de beelden gesneden en de naam Ozempic werd consistent weggepiept.  Het gebruik van Ozempic is wereldwijd een hot topic nu beroemdheden als Oprah Winfrey en Kim Kardashian hoog opgeven over het “wondermiddel”, en er wordt flink voor geadverteerd in Nederland, vooral op Facebook en TikTok.

De makers kwamen thuis met schokkende bevindingen. Artsen waren geschokt toen verborgen camerabeelden onthulden dat het verkrijgen van een afslankkuur met dit diabetesmedicijn een eitje is bij sommige Nederlandse klinieken, zelfs als je niet zwaarlijvig bent en snel wat kilo’s wilt verliezen voor een bruiloft. Filemon kon het medicijn zelfs gemakkelijk bestellen via een internetapotheek. De injectiepennen werden netjes thuisbezorgd door een pakketbezorger. “Alsof je een trui opgestuurd krijgt.”

Elysee adviseert geen Ozempic aankopen te doen via internet en altijd een arts regelmatig te raadplegen.

Je kan de documentaire terugkijken op de NPO.