Door het drinken van ijswater werkt je spijsvertering sneller: waar of niet waar?

IJskoud water is trending op Tiktok, van ijsbaden zoals Wim Hof tot beautytrucs. Op sociale media zie je nu de ‘Ice Hack Trend’ voorbij komen: mensen die ijswater drinken. Het zou vet verbranden zonder je dieet aan te passen of meer te bewegen. Maar is dat echt zo?

De waarheid achter deze trend klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. De video’s bleken deel uit te maken van een reclamecampagne voor een vaag voedingssupplement. Het beweerde ten onrechte dat ijswater vet verbrandt door je stofwisseling te versnellen. Maar helpt koud water echt bij vetverbranding?

Kan ijswater je stofwisseling stimuleren? Oud onderzoek suggereerde dat je na het drinken van water op kamertemperatuur een uur lang 30% meer calorieën verbrandt. Maar later onderzoek toonde aan dat koud water drinken slechts 5% extra calorieën verbrandt, ongeveer 4 calorieën per glas. Zelfs als je elke dag 8 glazen ijskoud water drinkt, helpt het niet veel bij vetverlies.

Koud douchen of zwemmen in natuurwater is effectiever. Het verbetert je stemming en kan wit vetweefsel in bruin vetweefsel veranderen, wat je stofwisseling stimuleert. Hydratatie is belangrijk, mik op 2 liter vocht per dag, niet alleen water. Kamertemperatuur is volgens experts het beste voor de smaak.