Eli Lilly verhoogt productie van Mounjaro en Zepbound met recordinvestering

Eli Lilly zal $5,3 miljard extra investeren in een nieuwe productielocatie om de productie van gewichtsverlies- en diabetesmedicijnen Mounjaro en Zepbound te verhogen, meldde het farmaceutische bedrijf. Door de grote vraag naar deze medicijnen zijn er tekorten ontstaan die Eli Lilly hoopt op te lossen met deze investering.

De $5,3 miljard is de grootste productie-investering in de 150-jarige geschiedenis van Eli Lilly, aldus CEO David Ricks in een verklaring. In totaal heeft het bedrijf $18 miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling van productielocaties in de VS en Europa sinds 2020. Eli Lilly ontwikkelt twee locaties in North Carolina, één in Ierland en één in Duitsland.

Eli Lilly heeft zich de afgelopen jaren gericht op het verhogen van de productie na veelbelovende onderzoeksresultaten voor tirzepatide. De FDA keurde het medicijn goed voor gewichtsverliesbehandeling onder de merknaam Zepbound in november. Hiermee voegt het zich bij andere gewichtsverliesmedicijnen zoals Ozempic en Wegovy van concurrent Novo Nordisk. De populariteit van injecteerbare gewichtsverliesbehandelingen heeft geleid tot tekorten voor alle vier de medicijnen, waardoor zowel Novo Nordisk als Eli Lilly hun productie-inspanningen moeten opschroeven. Eerder dit jaar verhoogde Eli Lilly zijn prognoses voor de jaaromzet met $2 miljard, daarbij verwijzend naar de “productie-uitbreiding” van het bedrijf.

Het is nog onduidelijk hoe lang de tekorten van Mounjaro en Zepbound zullen aanhouden.

Bron: Forbes