Ervaringen met Ozempic / Wegovy, deel 1

15-02-2023

Afslank geneesmiddelen zoals Ozempic en Wegovy veranderen de manier waarop mensen met hun eigen gewichtsstrijd omgaan. Zal de maatschappij volgen?

Op een strand in San Sebastian, Spanje, paradeerde Aditi Juneja in het beige zand met een rood bikinitopje en een kleurrijk broek, haar krulhaar wapperend in de wind. Een goede vriend en reisgenoot liep achter haar aan om foto’s te maken.

In de jaren voor de reis naar Spanje was Juneja, 32 jaar, advocate, 25 kilo aangekomen. Ze noemde het de “Fascistische 25” – Ze kwam veel aan tijdens het presidentschap van Trump, toen haar advocatenwerk ging over de misbruiken van de democratie spelregels.

Met de diagnose van een internist “klinische obesitas” omarmde ze haar nieuwe gewicht. Ze verdiepte zich in literatuur over vet en leerde over de beweging “Health at Every Size”. Deze beweging wil overgewicht/obesitas demedicaliseren en het inzicht bevorderen dat lichaamsomvang niet noodzakelijkerwijs samenhangt met gezondheid. Op die stranddag in San Sebastian herinnert ze zich dat ze wilde vastleggen hoe ver ze was gekomen, “om dit mooie lichaam te vieren.”

Maar rond dezelfde tijd kreeg ze in de gaten dat haar gezondheidsproblemen met haar gewicht te maken hadden. “Ik ervaarde de lichamelijke gevolgen van een zwaarder lichaam,” zegt ze. Eerst waren er rugpijnen en daarna merkte ze dat ze niet meer goed kon wandelen, haar favoriete hobby.

Toen ontdekte ze dat haar cholesterolgehalte tot 10 keer de normale waarde was. Dat was het gevolg van een genetische aanleg en moest worden behandeld met cholesterolmedicatie, vertelde haar arts haar, maar afvallen kon ook helpen. Juneja was ook bezorgd dat haar gewicht haar risico op diabetes type 2, waarvoor ze een sterke familiegeschiedenis heeft, zou verhogen en een toekomstige zwangerschap zou kunnen bemoeilijken.

Toen haar arts begon over medicatie tegen overgewicht – zoals semaglutide, momenteel verkocht door Novo Nordisk onder de merknamen Wegovy en Ozempic – weigerde Juneja. Door de literatuur over vetaanvaarding die ze had bestudeerd, verzette ze zich tegen medicatie voor gewichtsverlies. Het mogelijk gebruik van een obesitasmedicijn voelde ook als een erkenning dat haar lichaam iets was om je voor te schamen op een moment dat ze het juist was gaan omarmen.

De nieuwe klasse van medicijnen tegen zwaarlijvigheid – aangeduid als “op GLP-1 gebaseerd”, omdat ze synthetische versies van het menselijk hormoon glucagon-like peptide-1 bevatten – worden beschouwd als de krachtigste die ooit voor gewichtsverlies op de markt zijn gebracht. Sinds de Amerikaanse Food and Drug Administration Wegovy in 2021 goedkeurde voor patiënten met obesitas, is er veel te doen geweest op de sociale media en in de roddelbladen van Hollywood, wat heeft bijgedragen tot een stijging van de populariteit die heeft geleid tot aanhoudende tekorten. Beroemdheden en miljardairs zoals Elon Musk en Michael Rubin prijzen de afslankende effecten van deze medicijnen.