Ervaringen met Ozempic / Wegovy, deel 2

16-02-2023

Afslank geneesmiddelen zoals Ozempic en Wegovy veranderen de manier waarop mensen met hun eigen gewichtsstrijd omgaan. Zal de maatschappij volgen?

Op een strand in San Sebastian, Spanje, paradeerde Aditi Juneja in het beige zand met een rode bikinitop en een kleurrijk broek, haar krulhaar wapperend in de wind. Een goede vriend en reisgenoot liep achter haar aan om foto’s te maken.

“Het voelt alsof je moet zeggen: ‘Ik ben graag dik, dit is mijn dikke lichaam,’ of: ‘Dikke mensen zijn slecht,'” vertelde Juneja.

Hoewel veel artsen en onderzoekers een op GLP-1 gebaseerde therapie als een “doorbraak” beschouwen, die door de FDA veilig en effectief wordt geacht, trekken sommige critici het nut ervan in twijfel. Zij stellen dat de medicijnen obesitas onnodig medicaliseren en betwisten dat het een ziekte is die behandeld moet worden. Ze zeggen ook dat de medicijnen een gevaarlijke dieetcultuur in stand houden die slankheid en gewichtsverlies ten koste van alles idealiseert.

Tegelijkertijd vertellen veel van de patiënten die momenteel in behandeling zijn een verhaal dat ergens tussen “wonder” en “nutteloze” dieetmedicijnen in lijkt te vallen. Ondanks alle TikTok-video’s waarin obesitasmedicatie als de gemakkelijke uitweg wordt afgeschilderd, is vooruitgang niet altijd eenvoudig. Navigeren door bijwerkingen, dosering, gewicht niveaus en toegangsproblemen zijn frustrerende kenmerken van ervaringen van veel patiënten. Patiënten vertelden me ook dat het moeilijk is om te weten of en wanneer ze moeten stoppen met de medicijnen of dat een gezond einddoel is bereikt.

Eén ding hadden ze gemeen: ze wilden medische hulp om af te vallen, ondanks het culturele gesprek over vetaanvaarding. Zelfs Juneja, die uiteindelijk het op GLP-1 gebaseerde geneesmiddel tirzepatide ging gebruiken, dat door Eli Lilly als Mounjaro wordt verkocht, stelt dat de medicijnen deel uitmaken van een genuanceerder verhaal. Een verhaal dat de samenleving zich eigen moet maken. In plaats van obesitas te zien als het resultaat van persoonlijk falen of emotionele problemen, die gemakkelijk te verhelpen zijn met een dieet en lichaamsbeweging, zeggen patiënten zoals Juneja dat ze het beginnen te zien zoals medische onderzoekers het al lang zien. Obesitas is een aandoening die het gevolg is van complexe interacties tussen onze biologie en onze omgeving. Net als andere complexe ziekten, zoals diabetes, betekent dit dat het ook baat kan hebben bij een medische behandeling.

“Je kunt gezond zijn bij elke maat,” vat Juneja samen. Maar “ik was niet gezond met de maat die ik had.”