Ervaringen met Ozempic / Wegovy, deel 3

28-02-2023

Afslank geneesmiddelen zoals Ozempic en Wegovy veranderen de manier waarop mensen met hun eigen gewichtsstrijd omgaan. Zal de maatschappij volgen?

Met GLP-1 medicijnen is het makkelijker om minder calorieën te consumeren.

In het begin nam Juneja het cholesterolmedicijn dat haar arts haar had voorgeschreven, maar ze verzette zich tegen de obesitasbehandeling. Ze had nog niet de tijd genomen om echt te proberen haar gezondheid te verbeteren door alleen haar levensstijl te veranderen, dacht ze. In het jaar nadat haar arts voor het eerst semaglutide had voorgesteld, concentreerde Juneja zich dus op gezond eten – meer eiwitten en groenten, minder snacks – en vijf dagen per week sporten, in de veronderstelling dat deze maatregelen alleen voldoende zouden zijn.

Een jaar later was haar cholesterol verbeterd door haar cholesterolverlagende medicijnen maar haar vetwaarden waren nog steeds te hoog en de pijn en mobiliteitsproblemen waren ook nog niet volledig opgelost. Ze had ook “nul gewicht verloren,” herinnert ze zich, en bleef “erg bezorgd over de diabetes en het zwangerschapsding,” verwijzend naar het feit dat zwangerschappen met obesitas worden geassocieerd met een groter risico op complicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes evenals een hoger risico op vooringenomenheid van gezondheidswerkers.

In september 2022, nadat Juneja vanuit Spanje naar New York City was teruggekeerd, vulde ze haar eerste recept in voor tirzepatide, dat in 2022 werd goedgekeurd voor diabetes en nu off-label wordt gebruikt voor obesitas. “Ik voelde me niet langer schuldig over het verkennen van medicatiehulp als een optie voor gewichtsverlies,” zegt ze.