Ervaringen met Ozempic / Wegovy, deel 7

28-03-2023

Afslank geneesmiddelen zoals Ozempic en Wegovy veranderen de manier waarop mensen met hun eigen gewichtsstrijd omgaan. Zal de maatschappij volgen?

Tony Goldstone, endocrinoloog-onderzoeker van het Imperial College London die patiënten met obesitas behandelt en eerder voor Novo Nordisk de onderzoeksgegevens in proeven met op GLP-1 gebaseerde geneesmiddelen heeft gecontroleerd is kritisch. “Dus we zouden geen behandelingen voor obesitas moeten ontwikkelen omdat er een risico bestaat dat het wordt misbruikt door Hollywood beroemdheden die een beetje gewicht willen verliezen?” vroeg hij. “Ik bedoel, zo werkt de geneeskunde niet.”

Goldstone en anderen wezen erop dat er een berg bewijs is dat aantoont dat wanneer het lichaamsgewicht toeneemt, de gezondheidsrisico’s van mensen ook toenemen, inclusief problemen die niet verklaard kunnen worden door discriminatie alleen, zoals slaapapneu en kanker. Gewichtsverlies is ook herhaaldelijk aangetoond als een verbetering van de gezondheidsresultaten – in alles van knaagdieronderzoek tot lange termijn gecontroleerde menselijke studies van bariatrische chirurgie.

Samuel Klein, de directeur van het Center for Human Nutrition aan de Washington University in St. Louis, die onderzoek doet naar metabolisch gezonde obesitas, merkte op dat veel onderzoeken naar gewichtsverlies ook veranderingen in levensstijl omvatten, zoals dieet of lichaamsbeweging. Het is moeilijk om de voordelen van het gewichtsverlies zelf te scheiden van de voordelen van de andere veranderingen – een punt dat ook wordt gemaakt door degenen die sceptisch staan tegenover de behandeling van obesitas als een ziekte. “Maar het is zeer onwaarschijnlijk” dat gewichtsverlies niet de “primaire bijdrage” levert aan gezondheidsverbeteringen, voegde hij eraan toe, wijzend op onderzoek dat aantoont dat hoe meer gewicht mensen verliezen, hoe meer gezondheidsvoordelen er ontstaan.

Zelfs met de onbekenden, zegt Klein, “moeten mensen hun kop uit het zand halen. We weten heel goed dat zelfs gematigd gewichtsverlies aan obesitas gerelateerde ziekten kan voorkomen en verbeteren. Het verbetert de medische gezondheid, de levenskwaliteit en het vermogen om lichamelijk actief te zijn en activiteiten te ondernemen met familie en vrienden.”