Nederlandse obesitas hoogleraar vertelt over Ozempic

04-04-2023

Injecties met Ozempic (semaglutide), een medicijn dat de concentratie van het hormoon GLP-1 verhoogt, kunnen effectief zijn bij de behandeling van obesitas. Dat zegt Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC in Rotterdam. Het medicijn remt de eetlust, verhoogt de verzadiging en zorgt voor een vertraagde maagontlediging. Een soortgelijk effect treedt ook op na een maagverkleining. Semaglutide moet echter worden gebruikt in combinatie met een gezonde levensstijl.

Volgens Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar obesitas in het ErasmusMC in Rotterdam, normaliseert Semaglutide een deel van de stofwisselingsprocessen die verstoord zijn bij mensen met obesitas. “Het brengt de bloedsuikerhuishouding onder controle en doordat mensen afvallen en de vetmassa verkleint, verbetert die nog meer,” zegt ze. “Het werkt heel breed. Er zijn bijvoorbeeld ook aanwijzingen dat het anti-ontstekingseffecten heeft.”

Semaglutide lijkt dus een veelbelovend medicijn tegen obesitas te zijn en kan mogelijk leiden tot een belangrijke doorbraak in de behandeling van deze aandoening. De hogere doseringen van het medicijn hebben een groot potentieel om patiënten te helpen gewicht te verliezen en daarmee hun gezondheid te verbeteren. Mensen die slechts een paar kilo willen afvallen, moeten niet naar buurlanden zoals België rijden om semaglutide-injecties te kopen, zegt Van Rossum. Semaglutide is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Met een paar pondjes te veel kun je vaak nog heel goed uit de voeten met alleen een gezonde levensstijl. Van Rossum waarschuwt dat deze medicijnen ook bijwerkingen kunnen hebben en alleen onder medisch toezicht mogen worden gebruikt.

Bron: NRC