Gebruikers van Novo Nordisk's Wegovy behouden gewichtsverlies gedurende 4 jaar

Patiënten die Novo Nordisk’s anti-obesitas Wegovy gebruiken, behouden hun gewichtsverlies tot vier jaar lang en hebben een verminderd risico op hartziekten, ongeacht hun gewicht. Dit blijkt uit nieuw onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van het medicijn.

Twee nieuwe studies gepubliceerd in Nature Medicine bouwen voort op Novo Nordisk-onderzoeksgegevens die voor het eerst in november werden gepubliceerd. Eén van de nieuwe studies, gebaseerd op het Select-onderzoek, ontdekte dat gebruikers van het medicijn gedurende drie jaar en vier maanden hun gewichtsverlies behielden gedurende vier jaar, in een onderzoek onder 17.604 personen.

Deelnemers aan het onderzoek verloren gemiddeld 10 procent van hun lichaamsgewicht gedurende de vier jaar, en 7,7 cm van hun tailleomvang.

De deelnemers hadden obesitas maar geen diabetes, en hadden ook een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Deelnemers gebruikten wekelijks 2,5 mg semaglutide, de werkzame stof in Wegovy en Novo Nordisk’s diabetesmedicijn Ozempic.

“Dit niveau van gewichtsverlies in zo’n grote en diverse populatie suggereert dat het mogelijk is om de volksgezondheidslast van meerdere obesitasgerelateerde aandoeningen te significant te verminderen,” zei professor Donna Ryan van het Pennington Biomedical Research Center in Louisiana, die het onderzoek leidde.

Bron: FINANCIAL TIMES