Het effect van Kombucha op vetverbranding

Het mag dan misschien niet naar ieders smaak zijn, maar Kombucha thee kan mogelijk de voordelen van vasten leveren, zonder het moeilijkste deel – het vasten. De gist- en bacteriepopulatie van Kombucha verandert de vetstofwisseling en resulteert in een lagere vetmassa.

Centraal in het wetenschappelijk onderzoek staat SCOBY van kombucha thee. SCOBY staat voor Symbiotische Structuren van Bacteriën en Gisten. , De prebiotische microben, waaronder Acetobacter, Lactobacillus en Komagataeibacter zijn al eerder gelinkt aan een reeks positieve gezondheidsvoordelen waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van de vetmassa.

Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill ontdekt hoe Kombucha’s microben direct invloed uitoefenen op de intestinale genexpressie in Caenorhabditis elegans. De geïntroduceerde flora stimuleerde de aanmaak van eiwitten die nodig zijn om vet af te breken terwijl ze tegelijkertijd de vorming van eiwitten die helpen bij de opbouw van de lipide verbindingen bekend als triglyceriden verminderen.

Hoewel triglyceriden de meest voorkomende vetten zijn die in het bloed circuleren en een belangrijke rol spelen bij energieopslag en -afgifte, kan een teveel aan calorie-inname leiden tot hoge niveaus van deze lipiden en daardoor comorbiditeiten van obesitas zoals hart- en vaatziekten veroorzaken.

De veranderingen in het vetmetabolisme – de manier waarop het niveau van specifieke eiwitten werden verlaagd, wat uiteindelijk leidde tot verminderde vetreserves – veroorzaakten in het onderzoek een cellulair effect dat veel lijkt op dat van vasten. Hierbij was geen vermindering of beperking van het voedsel.

“We waren verrast te ontdekken dat dieren met een dieet dat bestaat uit de prebiotische microben die in Kombucha thee worden aangetroffen, een verminderde vetophoping, lagere triglyceride niveaus en kleinere lipiden druppels vertoonden – een organel dat de lipiden van de cel opslaat – vergeleken met andere diëten,” merkten de onderzoekers op. “Deze bevindingen suggereren dat de microben in Kombucha thee een ‘vasten-achtige’ toestand bij de gastheer veroorzaken, zelfs in aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen.”

Hoewel de studie werd uitgevoerd op het modelorganisme C. elegans – een microscopische nematode die, toegegeven, niet het zelfde vetopslagmechanisme hebben als mensen – geloven de onderzoekers dat er ook positieve metabole effecten van Kombucha zullen zijn bij mensen.

“We willen duidelijk maken dat we geen oordelen, conclusies of claims maken over het gebruik van Kombucha thee in enige menselijke medische praktijken of recreatief gebruik,” merkten de onderzoekers op in de studie. “Onze bevindingen bieden echter spannende inzichten in mogelijke mechanismen van door Kombucha thee-microben bemiddelde herprogrammering van gastheer metabolisme en leggen de basis voor toekomstige studies in zoogdier modelsystemen die de biologische basis van mogelijke gezondheidsvoordelen van Kombucha thee kunnen ontrafelen,“ aldus de wetenschappers.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Genetics.