Hoe betrouwbaar zijn slimme weegschalen voor vetmeeting?

07-12-2022

Een slimme weegschaal of een vetmassa weegschaal, kunnen een handige manier zijn om een ​​uitgebreider beeld te krijgen van uw gezondheid en lichaamssamenstelling in vergelijking met een standaard personenweegschaal die alleen het gewicht meet. Maar zijn lichaamsvetschalen nauwkeurig? Kun je je slimme weegschaal vertrouwen? Blijf lezen om erachter te komen.

Hoe werken lichaamsvetschalen?

Lichaamsvetweegschalen gebruiken een methode genaamd bio-elektrische impedantie om uw lichaamsvetpercentage te meten. Het principe achter dit soort lichaamsvetcalculator is dat elektrische stroom op een andere manier door lichaamsvet en mager weefsel gaat, omdat de weerstand van deze weefsels tegen elektrische stroom niet hetzelfde is.

Wanneer u op een lichaamsvetweegschaal staat, maken uw voetzolen contact met elektroden die een kleine, onschadelijke elektrische stroom naar uw benen sturen. De elektrische stroom stroomt gemakkelijker door lichaamsweefsels die meer water bevatten (bloed, spieren, urine) in vergelijking met droger weefsel (vet en botten).

Op basis van hoe snel de elektrische stroom door uw lichaam gaat, kan de lichaamsvetschaal het percentage lichaamsvet voorspellen. Deze algoritmen combineren de bio-elektrische impedantiemeting met andere gegevens zoals uw totale lichaamsgewicht, lengte, geslacht, leeftijd en mogelijk zelfs uw fitnessniveau, afhankelijk van de kwaliteit van de lichaamsvetschaal.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de bio-elektrische impedantie of weerstand tegen elektrische stroom, hoe hoger uw lichaamsvetpercentage. Lichaamsvet bevat minder water dan spierweefsel, dus het duurt langer voordat de stroom door vet gaat.

Sommige lichaamsvetweegschalen hebben ook een handvat met extra metalen elektroden die een andere elektrische stroom door je bovenlichaam sturen. Deze lichaamsvetweegschalen combineren vervolgens de analyses van de gesegmenteerde delen van uw lichaam om een ​​totaal lichaamsvetpercentage samen te stellen en vervolgens uw BMI op de schaal weer te geven.Elysee werkt met een professionele 4 punts weegschaal voor vocht-, vet- en botmassa meeting.