Obesitas heeft vaak een genetische oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse arts en wetenschapper Sadaf Farooqi. Zij benadrukt dat artsen beter moeten begrijpen hoe onze biologie invloed heeft op ons gewicht. “Leefstijl is belangrijk, maar onze genen spelen een veel grotere rol dan veel mensen denken,” legt Farooqi uit.
Volgens het RIVM zal in 2050 maar liefst 64% van de Nederlanders overgewicht hebben. Toch is Farooqi optimistisch. “We staan aan het begin van een revolutie. We leren steeds meer over de verschillende vormen van obesitas en hoe we deze beter kunnen behandelen,” zegt ze.
In haar onderzoek ontdekte Farooqi dat sommige mensen door een genetisch defect geen leptine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je vol zit. Zonder leptine blijf je honger houden. Toen ze deze mensen leptine-injecties gaf, verloren ze gewicht en kregen ze een gezond gewicht.
Farooqi heeft inmiddels 35 genetische defecten ontdekt die bijdragen aan obesitas. Een van de belangrijkste is het MC4R-gen. Als dit gen niet goed werkt, krijg je meer honger, hou je van vet eten en verbrand je minder vet. Zelfs als je veel beweegt, kan het lastig zijn om af te vallen.
“Genen bepalen 40 tot 70% van ons gewicht,” zegt Farooqi. “Dat betekent dat we moeten stoppen met denken dat obesitas alleen het gevolg is van te veel eten of te weinig wilskracht. Artsen moeten empathischer zijn en kijken naar de biologie van een patiënt.”
Farooqi pleit voor meer begrip en betere behandelingen, zoals medicijnen die werken op de biologische oorzaken van obesitas. “Net zoals we bloeddrukmedicijnen voorschrijven, moeten we obesitas als een echte ziekte zien en patiënten helpen op basis van wat ze nodig hebben.”