Hoe werkt Ozempic tegen overgewicht?

25-12-2022

Ozempic / Wegovy zijn merknamen van Novo Nordisk uit Denemarken. Ozempic wordt veelal gebruikt voor glucose stabilisatie voor diabetes 2 patienten en overgewichtbehandeling. Wegovy heeft dezelfde werkzame stof – semaglutide – en wordt gebruikt voor de behandeling van overgewicht / obesitas.

Wegovy biedt een hogere dosis semaglutide dan Ozempic.2,4 Milligram semaglutide in Wegovy vergeleken met 0,5 milligram, 1 milligram of 2 milligram semaglutide in Ozempic.

Als GLP-1 receptoragonist versterkt semaglutide de effecten van het natuurlijk voorkomende hormoon GLP-1. Dr. McGowan legt uit dat GLP-1 naast de effecten op bloedglucose en diabetes ook van invloed is op het gewicht via twee belangrijke mechanismen:

  • Het beïnvloedt de hongercentra in de hersenen (met name in de hypothalamus), waardoor honger, eetlust en onbedwingbare trek worden verminderd.
  • Het vertraagt de snelheid van maaglediging, waardoor de volheid en verzadiging na de maaltijd effectief worden verlengd.

“Het nettoresultaat is verminderde honger, langdurige volheid en uiteindelijk gewichtsverlies,” voegt Dr. McGowan toe.

In een grote klinische studie gesponsord door Novo Nordisk, kregen 1.961 volwassenen met overgewicht of obesitas die geen diabetes hadden 2,4 milligram semaglutide of een placebo eenmaal per week gedurende 68 weken, samen met leefstijlinterventie. Degenen die semaglutide namen, verloren 14,9% van hun lichaamsgewicht, vergeleken met 2,4% voor degenen die de placebo namen.

Het is belangrijk op te merken dat de dosis semaglutide die in deze studie werd gebruikt hoger was dan de dosis die door Ozempic werd verstrekt.

De grote vraag en de daaropvolgende voorraad- en toeleveringsketenspanningen hebben de beschikbaarheid van Wegovy ernstig beïnvloed, merkt Dr. McGowan op. Als gevolg hiervan is Wegovy sinds de introductie herhaaldelijk niet beschikbaar geweest en veel mensen wenden zich tot off-label gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies. Dr. McGowan merkt op dat dit interfereert met de beschikbaarheid van Ozempic voor mensen met diabetes.