Gezond, gezonder, het ongezondst. De wedstrijd der producenten.

Leer de kunst van het label lezen

20-10-2022

Heb je wel eens echt goed gekeken wat er achterop het etiketten label van je favoriete producten staat? Denk je dat het gezond is omdat er voorop ‘laag in vet of ‘bron van vezels’ staat? Kijk dan toch maar eens achterop de verpakking!

De voedingsmiddelenindustrie willen de producten verkopen en spelen met de marketing daarom graag in op de gezondere varianten. Echter wil dit tegenwoordig echt niet zeggen dat de producten ook daadwerkelijk gezonder zijn.

Wees slim en leer labels lezen!

Tegenwoordig zijn er diverse apps die je kunnen helpen bij het vergelijken van producten. Een daarvan is de ‘Kies ik gezond?’ app van het voedingscentrum. In deze app staan bijna alle merken en supermarkten waarmee je makkelijk de voedingstabellen en ingrediëntenlijst kan vergelijken.
Met de app kun je makkelijk producten scannen. Je hebt zelfs een filter waarbij je de optie ‘gezonder kiezen?’ kan aanvinken. Hierbij kijkt de app als het ware met je mee naar een betere en gezondere variant van het gescande product.

Maar je kan het in principe ook zelf. Het vergt even wat oefenen, want tegenwoordig zijn er wel 151 benamingen voor suiker.

  • Bedenk dat alle ingrediënten met de benamingen ‘stroop’, ‘invertsuiker’ of eindigen met ‘ose’, alleen gewoon pure suikers bevatten
  • Wanneer je kijkt naar de ingrediëntenlijst, worden de meest gebruikte ingrediënten vooraan gezet. De wet schrijft namelijk voor dat op het etiket de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid moeten staan. Als de lijst begint met glucosestroop, dan weet je gelijk dat hier het meeste van alle ingrediënten in zit.
  • Laat eerst de mooie verleidingsteksten op de voorkant van het product links liggen. Gaan we niet meer naar kijken. De kreten die gebruikt worden om producten te promoten blijken, als je de achterkant gaat lezen, toch behoorlijk tegen te vallen. Zo kunnen verpakkingen vol staan met blauwe bessen, maar staat in de ingrediëntenlijst maar 2% blauwe bessen toevoeging.

Uiteindelijk kan je van het lezen van labels een hele sport maken. Er kan namelijk nog zoveel meer bekeken worden om een keuze te kunnen maken. Zo kan de keuze ook nog bepaald worden als we gaan kijken naar de verzadigde vetten, calorieën, voedingswaarde per portie en het uitpluizen van soorten suikers.

De eerste verminderingen van het eten van stiekeme suikers kunnen al gewonnen worden wanneer men al gaat kijken naar deze items achterop de producten. De app van het Voedingscentrum kan hierbij ook echt helpen. Ga het eens proberen en leer telkens meer bij elk product dat je scant.

Bron vermelding ‘De Eetswitch’ van Anki Willemsen, www.gezondr.nl, Voedingscentrum