Minder rokers en drinkers in Nederland, maar overgewicht blijft een groot probleem

In Nederland roken en drinken we minder, maar overgewicht blijft een groot probleem. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers in de afgelopen jaren is afgenomen, stijgt het percentage mensen met overgewicht juist.

In 2014 rookte 26 procent van de volwassenen, maar afgelopen jaar was dat gedaald naar 18 procent. Ook overmatig alcoholgebruik is afgenomen: van 10 procent in 2014 naar 6 procent nu. De overheid heeft als doel het percentage rokers en overmatige drinkers in Nederland naar 5% te verlagen. De doelen voor roken zijn echter moeilijker te behalen, aangezien 18 procent van de volwassenen nog steeds rookt.

Ondanks deze vooruitgang blijft overgewicht een hardnekkig probleem in Nederland. Ongeveer 50 procent van de volwassenen heeft overgewicht, en het aantal mensen met ernstig overgewicht is gestegen van 13 procent in 2014 naar 16 procent in 2024. De overheid hoopt dat dit in 2040 is gedaald naar 38 procent, maar het lijkt erop dat dit doel niet binnen bereik is, en dat er veranderingen nodig zijn om het te bereiken.

Overgewicht komt vaker voor bij mensen met een lager inkomen of een lagere opleiding. Zo heeft 62 procent van de mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma overgewicht, tegenover 43 procent bij hbo- of universitair opgeleiden. Ook roken mensen met een lager inkomen vaker dan hoger opgeleiden.

Volgens internist Robin Peeters speelt bestaanszekerheid een grote rol. Mensen die zich zorgen maken over hun inkomen of persoonlijke situatie, vinden het moeilijk om op de lange termijn gezonde keuzes te maken, zoals stoppen met roken of afvallen. Het beleid voor roken en drinken heeft duidelijk effect gehad, maar gezonde voeding blijft een uitdaging. Peeters wijst op de marketing en verleidingen in supermarkten die ongezonde keuzes aanmoedigen.

Bron: nu.nl