Minder zin in alcohol door semaglutide (Wegovy en Ozempic)?

Semaglutide (Wegovy en Ozempic) lijkt ook effect te hebben op het verminderen van alcoholgebruik bij sommige gebruikers. Jamel Corona, een 37-jarige accountant uit Chicago, deelt haar persoonlijke ervaring nadat ze 15 maanden lang het Ozempic-achtige medicijn Wegovy heeft gebruikt. Corona, die voorheen pre-diabetisch was, moest afvallen om de ontwikkeling van diabetes type 2 te voorkomen. Ondanks haar inspanningen op het gebied van lichaamsbeweging en gezonde voeding, bleef het gewicht onveranderd totdat ze met de behandeling begon.

Naast het behalen van significante gewichtsvermindering meldt Corona een onverwacht neveneffect: ze drinkt nu niet meer alcohol. Voorheen genoot ze sociaal van een glas wijn na het werk of een paar biertjes tijdens een avondje uit, ongeveer drie tot vier drankjes per week. Echter, sinds het gebruik van Wegovy is alcohol voor haar geen optie meer. Ze geeft aan dat ze de smaak niet meer kan waarderen en het gevoel na het drinken haar niet bevalt. Ze vermijdt zelfs bier volledig sinds augustus 2022, toen een incident tijdens een bezoek aan een brouwerij haar deed besluiten geen bier meer te drinken.

Een vergelijkbare ervaring wordt online gedeeld door een gebruiker van semaglutide, die voorheen dagelijks twee tot drie drankjes consumeerde, maar sinds het starten van een semaglutide-kuur slechts drie drankjes in de afgelopen drie maanden heeft gedronken. Een andere gebruiker schrijft: “Ik begreep nooit waarom mensen de hele avond over één drankje deden, maar nu kan ik me dat volledig voorstellen.”

Deze persoonlijke getuigenissen suggereren een verband tussen het gebruik van semaglutide en verminderde alcoholinname, wat aansluit bij bredere online discussies over het onderwerp. Hoewel deze individuele ervaringen veelbelovend zijn, benadrukken experts dat er nog uitgebreider onderzoek nodig is om de relatie tussen semaglutide en verminderd alcoholgebruik te bevestigen. Dr. Louis Aronne, een obesitasgeneeskundige en directeur van het Comprehensive Weight Control Center, geeft aan dat sommige patiënten een afname van de drang om alcohol te drinken melden, maar dat het nog niet volledig begrepen is waarom dit effect optreedt.

Bron: TODAY.com en afkickkliniekwijzer

Ontvang Wegovy-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen