Wetenschappers hebben een nieuw hormoon ontdekt dat invloed heeft op je eetlust en stofwisseling: raptin. Dit hormoon wordt tijdens de slaap aangemaakt in de hypothalamus en lijkt veelbelovend voor gewichtsverlies, net als GLP-1-medicijnen.
Onderzoekers uit China ontdekten dat raptin zich bindt aan receptoren in je hersenen en maag. Hierdoor krijg je minder honger en blijft je maag langer vol. Opvallend is dat mensen met obesitas vaak minder raptin aanmaken, vooral als ze slecht slapen.
In een studie met 262 deelnemers, waarvan 127 met obesitas, werden raptinniveaus en slaapkwaliteit onderzocht. Daarnaast werd een experiment gedaan met 30 mensen: de ene groep sliep genoeg, de andere had slaapbeperking. Wat bleek? Wie een slaaptekort had, maakte minder raptin aan en hield meer gewicht vast. Beter slapen verhoogt juist de hormoonspiegels en stimuleert gewichtsverlies.
Een genetische studie onder 2.000 mensen bracht een specifieke variant van het RCN2-gen aan het licht. Deze variant, die veel voorkomt bij mensen met het Nachtelijk Eetstoornis Syndroom (NES), blokkeert de aanmaak van raptin. Dit verstoort de eetlustregulatie en maakt afvallen lastiger. Dat is een belangrijke ontdekking, want NES wordt vaak als een psychologisch probleem gezien, terwijl er nu een lichamelijke oorzaak is gevonden.
Verder onderzoek suggereert dat een vetrijke voeding ook invloed heeft op raptinproductie, maar dat moet nog beter worden onderzocht. Eén ding is duidelijk: slaap speelt een grote rol bij gewichtsbeheersing, en raptin zou weleens de sleutel kunnen zijn tot nieuwe behandelingen tegen obesitas.
Bron: New Atlas