Ozempic blijkt ook goed voor de nieren

Recent onderzoek wijst uit dat Ozempic de nierfunctie van diabetes type 2-patiënten verbetert. Maar hoe werkt dit en kan het ook andere groepen ten goede komen?

Ozempic, oorspronkelijk bedoeld voor diabetes type 2, vertoont gunstige effecten op gewichtsverlies, het hart en de nieren van diabetespatiënten. Het medicijn bevordert gewichtsverlies, wat leidde tot een toegenomen populariteit, vooral in de VS. Bekende persoonlijkheden zoals Elon Musk en Kim Kardashian onthulden dat ze Ozempic gebruikten om af te vallen.

Recent onderzoek toonde aan dat Ozempic het aantal hart- en vaatziekten bij patiënten met 20% vermindert. Ozempic wordt nu ook in verband gebracht met een verbeterde nierfunctie bij diabetes type 2-patiënten. De Deense fabrikant, Novo Nordisk, deelde deze bevindingen eerder dan verwacht. Wetenschappers begonnen in 2019 met het onderzoeken van het effect van Ozempic op de nieren. Het medicijn verlaagt de bloedsuikerspiegel en bevordert gewichtsverlies, wat op zichzelf al de nierfunctie kan verbeteren.

Of Ozempic ook voordelen kan bieden aan mensen zonder diabetes is nog niet onderzocht. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) eist vaak onderzoek om te beoordelen of medicijnen die zijn ontwikkeld voor diabetes type 2 ook effectief zijn bij de behandeling van nierfalen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is voor definitieve conclusies, bieden de huidige bevindingen hoop voor de toekomst. Als Ozempic inderdaad de nierfunctie kan behouden, zouden mogelijk minder mensen in de toekomst nierdialyse nodig hebben. Ozempic blijft zich ontwikkelen en heeft potentie om een bredere groep mensen te ondersteunen bij het behoud van een gezonde nierfunctie.

Bron: AD