Ozempic-maker doet onderzoek naar effecten van het medicijn op alcoholgebruik

Novo Nordisk, de maker van Ozempic, doe onderzoek hoe het medicijn de behoefte om alcohol te drinken vermindert. Novo kondigde eerder deze maand aan dat ze een onderzoek van 28 weken starten om te kijken naar de effecten van semaglutide, de werkzame stof in Ozempic en Wegovy, op alcoholgebruik.

Novo Nordisk vertelt CNN in een verklaring dat deze nieuwe studie kijkt of het medicijn de gezondheid van de lever kan verbeteren door littekenvorming te verminderen. Het onderzoek richt zich niet specifiek op alcoholverslaving. “Secundaire doelen zijn veiligheid en verdraagbaarheid en veranderingen in alcoholgebruik,” zegt een woordvoerder van Novo Nordisk in een verklaring. “Er is een grote medische behoefte aan behandeling van alcoholgerelateerde leverziekten, en de eerste stap in de behandeling is het veranderen van de levensstijl om te stoppen met alcohol drinken.”

Ania Jastreboff, arts en obesitasspecialist aan de Yale University, vertelde PEOPLE vorig jaar dat sommige patiënten merken dat ze minder trek hebben in alcohol tijdens het gebruik van Ozempic. “In de kliniek zie ik dat sommige patiënten zeggen dat ze minder zin hebben om alcohol te drinken. Bijvoorbeeld, ze drinken eerst een paar glazen wijn, nu drinken ze een half glas en denken niet aan de rest van het glas. Het is alsof ze de beloning, of wat het ook was dat ze kregen van het drinken van die wijn, nu krijgen van een kleinere hoeveelheid. Of ze hebben gewoon geen zin meer in een glas wijn,” voegt Jastreboff toe.

Dr. Steven Batash, een gecertificeerde gastro-enteroloog en gewichtsverliesexpert bij Batash Endoscopic Weight Loss, vertelt PEOPLE in april dat gewichtsverliesmedicijnen ook invloed kunnen hebben op iemands libido en zelfs hun persoonlijkheid kunnen veranderen. “GLP-1’s verminderen specifiek de hoeveelheid dopamine die de hersenen vrijgeven na activiteiten zoals drinken, roken of het eten van een zoet dessert,” legt hij uit. “Dopamine is een neurotransmitter die het plezier van die activiteiten versterkt,” voegt Batash toe. “Wanneer GLP-1’s dat plezier wegnemen, verdwijnt ook de motivatie om die activiteiten te doen.”

Het onderzoek is gestart op 20 mei en er zijn 240 deelnemers die mee doen.