Ozempic tekorten door stijgende vraag

Novo Nordisk heeft aangekondigd dat er mogelijk tekorten zullen optreden van het geneesmiddel Ozempic® (semaglutide injecteerbaar) als gevolg van een onverwacht hoge vraag. Het bedrijf en andere betrokken partijen moeten proactieve maatregelen nemen om het tekort aan te pakken, zoals het vergroten van de productiecapaciteit en het versnellen van de levering, om zo de patiëntenzorg te waarborgen. In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in december 2022 enkele webshops gesloten die Ozempic illegaal verkochten.

Ozempic is oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van diabetes type 2, maar het is ook effectief gebleken als afslankmedicatie. Hierdoor is de vraag naar het medicijn enorm toegenomen. Het CBG, de medicijnautoriteit, waarschuwt dat Ozempic alleen op recept van een arts gebruikt moet worden en dat het gebruik ervan als afslankmiddel zonder toezicht zeer onverstandig is. Een arts moet de bloedwaarden controleren en mogelijke bijwerkingen van het medicijn in de gaten houden.

Saxenda, een ander medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van overgewicht en obesitas, ondervindt geen leveringsproblemen. Saxenda bevat de werkzame stof liraglutide, die vergelijkbaar is met de werkzame stof in Ozempic. Elysee/StopOvergewicht heeft dit medicijn ook opgenomen in haar afslankprogramma’s.

Het is van groot belang dat patiënten zich bewust zijn van de risico’s en alleen Ozempic of Saxenda gebruiken onder toezicht en op voorschrift van een arts. Zorgverleners moeten alternatieve behandelingsmogelijkheden overwegen en samenwerken met hun patiënten om geschikte alternatieven te vinden in geval van een tekort aan Ozempic. Het blijft essentieel om de gezondheid en veiligheid van patiënten te waarborgen tijdens het streven naar gewichtsverlies.