Tekorten Ozempic opgelost in de VS

20-03-2023

Ozempic is na maanden van tekorten weer beschikbaar in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de website van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Ozempic is een van Novo Nordisk’s best verkopende medicijnen en de belangrijkste werkzame stof is semaglutide, dat ook het belangrijkste ingrediënt is in het obesitasmedicijn Wegovy van het bedrijf. Novo Nordisk kampt momenteel met leveringstekorten voor Wegovy, wat ook gevolgen kan hebben voor de beschikbaarheid van Ozempic.

Novo Nordisk heeft aangegeven dat de doses van 0,25 mg, 0,5 mg en 1 mg van Ozempic beschikbaar zijn voor patiënten. De dosering van 2 mg is echter beperkt beschikbaar tot eind maart, voornamelijk als gevolg van de hoge vraag en wereldwijde leveringsbeperkingen. Het bedrijf heeft ook gewaarschuwd dat sommige patiënten in bepaalde delen van het land vertragingen kunnen ondervinden met de dosering van 2 mg, ondanks de voortdurende productie en verzending.

In februari waarschuwde Novo Nordisk voor leveringstekorten van Ozempic dit jaar. Het medicijn had in 2022 een omzet van 59,75 miljard Deense kronen ($8,56 miljard). De beschikbaarheid van Ozempic is goed nieuws voor diabetische patiënten die afhankelijk zijn van het medicijn om hun aandoening onder controle te houden. Het tekort aan het medicijn had gezorgd voor zorgen onder patiënten, die mogelijk moesten overstappen op alternatieve behandelingen of te maken kregen met onderbrekingen in hun medicijnregime. Met het medicijn weer beschikbaar, kunnen patiënten hun behandeling hervatten en hun diabetes effectief beheren.

Bron: Economictimes