PCOS en Medicijnen: Ozempic en Mounjaro als Nieuwe Hoop?

Diabetes- en afvalmedicijnen zoals semaglutide (Ozempic, Wegovy) en tirzepatide (Mounjaro) hebben wereldwijd aandacht gekregen als hulpmiddelen bij gewichtsverlies en bloedsuikercontrole. Maar nu blijken ze ook nuttig te zijn bij andere chronische aandoeningen zoals Polycysteus ovarium syndroom.

PCOS en Medicijngebruik: Een Persoonlijke Onthulling

In een Instagram-post vorige maand onthulde Gracie McGraw, dochter van Tim McGraw en Faith Hill, aan haar volgers dat ze momenteel een “lage dosis Mounjaro” gebruikt voor haar PCOS; ze zei ook dat ze vorig jaar Ozempic had genomen voor de aandoening.

Andere vrouwen reageren ook enthousiast op het gebruik van Ozempic en Mounjaro bij het verlichten van hun PCOS-symptomen, waaronder het helpen bij gewichtsverlies en het reguleren van menstruatiecyclus. Voortplantingsexperts vermoeden dat door zich te richten op overgewicht en insulinefunctie deze medicijnen ook een aanzienlijk effect kunnen hebben op andere PCOS-symptomen, zoals onregelmatige menstruatiecyclus.

Uitdagingen en Overwegingen bij Medicijngebruik voor PCOS

Ondanks enig veelbelovend bewijs zijn deze medicijnen nog niet goedgekeurd door de FDA voor PCOS. “Hoewel er enige wetenschappelijke publicaties zijn die ondersteunen dat ze helpen, is het gebruik ervan voor de behandeling van PCOS ‘off-label’ gebruik,” aldus Halperin. Het is mogelijk dat, naarmate er meer informatie van het onderzoek beschikbaar is, de medicijnen in de toekomst worden goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van PCOS en andere aandoeningen.

Bron: Health.com