Reden waarom afvallen (niet) altijd lukt

18-04-2023

Gewichtsverlies is moeilijk.

In tegenstelling tot wat influencers op sociale media je willen doen geloven, houdt de overgrote meerderheid van de mensen die afvallen met de traditionele afvalmethodes het niet langer dan een jaar vol. Voor de meeste mensen komt het gewicht uiteindelijk terug in een fenomeen dat bekend staat als ‘weight cycling’.

Uw gewicht heeft grote invloed op uw gezondheid. Als u vastbesloten bent om blijvend gewichtsverlies als doel te hebben, zijn er enkele valkuilen die u kunt vermijden om uw kansen op succes te vergroten.

Als u gewichtsverlies benadert met een kortetermijn doelstelling  zult u het misschien nergens anders redden dan met de jojo-dieettrein. Zonder een langetermijnbenadering van gewichtsverlies, kunt u in twee weken 5 of meer kilo’s verliezen en vervolgens een rebound krijgen wanneer u ontdekt dat dat regime niet voor u werkte. Dit komt maar al te vaak voor wanneer mensen beginnen met strikte diëten zoals keto of paleo, of rage diëten die snel gewichtsverlies beloven. Ze gaan alleen mee zolang je wilskracht duurt, en vaak is dat maar een paar weken tot maanden. In werkelijkheid werkt voor de meeste mensen een uitgebalanceerd dieet dat alle voedselgroepen en zelfs enkele lekkernijen omvat op de lange termijn het beste.

De algemene aanbeveling voor gewichtsverlies met medicatie (Ozempic/Wegovy) is een snelheid van één tot twee kilo per week. Bij mensen met veel overgewicht kan dat meer zijn en personen met weinig overgewicht minder.  Studies hebben aangetoond dat dit een effectieve manier is om af te vallen zonder te veel water of spierweefsel te verliezen – en om een ​​rebound te voorkomen.

De gewicht rebound (aankomen nadat u gestopt bent met medicatie) kunt u voorkomen door uw lifestyle aan te passen. Wat eet u dagelijks en hoeveel beweegt u? Vaak weten mensen wel dat de dagelijkse calorie inname terug moet echter u moet zorgen dat dit in de dagelijkse routine terecht komt. De dagelijkse inhoud van uw koelkast is de reflectie van u eetgedrag.