Semaglutide (Ozempic) vs. Metformine

16-02-2023

Semaglutide (Ozempic) is een nieuw geneesmiddel tegen obesitas, dat in de vorm van een hormooninjectie wordt toegediend. Metformine is een pil die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor diabetes type 2. Beide medicijnen kunnen mensen helpen gewicht te verliezen, maar ze werken op verschillende manieren.

Metformine bestaat al tientallen jaren als een één- of tweemaal daagse pil. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft metformine bijna dertig jaar geleden goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2, maar het wordt officieel niet beschouwd als een geneesmiddel voor gewichtsverlies. Metformine verandert de manier waarop het lichaam de bloedsuikerspiegel regelt en daardoor kan het de eetlust verminderen. Het activeert een van de belangrijkste regulatoren van het metabolisme, een enzym dat AMP-kinase heet, waardoor het enkele van dezelfde voordelen biedt als vasten en lichaamsbeweging aan onze cellen.

Veel voorkomende bijwerkingen van metformine zijn buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Dr. Caroline Apovian, een endocrinoloog die mede-directeur is van het Centrum voor Gewichtsbeheersing en Welzijn in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, zegt dat ze tegenwoordig “niet te veel” metformine gebruikt voor niet-diabetische patiënten die willen afvallen. De effecten van metformine op gewichtsverlies zijn “nogal mild” in vergelijking met nieuwere geneesmiddelen zoals semaglutide. Aanhoudende bijwerkingen zoals buikkrampen en diarree zijn een veelvoorkomende zorg bij patiënten die metformine gebruiken.

Semaglutide is een veel nieuwer geneesmiddel dat een belangrijk hongerregulerend hormoon in ons lichaam, GLP-1 genaamd, nabootst. Het is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 en, meer recentelijk, obesitas. Semaglutide lijkt effectiever te zijn dan metformine voor gewichtsverlies. In een klinische studie verloren patiënten die semaglutide kregen gemiddeld ongeveer 15% van hun lichaamsgewicht, terwijl patiënten die metformine kregen gemiddeld slechts ongeveer 3% verloren. Bovendien lijken de voordelen van semaglutide langer aan te houden dan die van metformine.

Het is belangrijk om te benadrukken dat medicijnen zoals metformine en semaglutide slechts hulpmiddelen zijn voor gewichtsverlies en dat ze alleen effectief zijn in combinatie met een gezonde levensstijl, inclusief dieet en lichaamsbeweging. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze medicijnen bijwerkingen kunnen hebben en dat ze niet voor iedereen geschikt zijn.

Bron: Businessinsider