Tekorten Ozempic

08-05-2023

De afgelopen maanden is regelmatig in het nieuws vermeld dat er een wereldwijd tekort dreigt van Ozempic en dat dit tekort in 2023 blijft aanhouden. De medicatie is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes type 2, maar blijkt ook als afslankmedicatie heel effectief. Om die reden is de vraag heel groot, dit heeft een wildgroei van aanbieders veroorzaakt.

In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in december 2022 een aantal webshops gesloten die het medicijn illegaal verkochten.

De medicijnautoriteit CBG waarschuwt dat Ozempic alleen op recept van een arts gebruikt moet worden en dat het gebruik als afslankmiddel zonder toezicht van een arts zeer onverstandig is. Daarbij is het belangrijk dat een arts de bloedwaarden en de mogelijke bijwerkingen in de gaten houdt.

Voor Saxenda, het medicijn tegen overgewicht en obesitas, zijn er voor zover bekend geen leveringsproblemen. Dit medicijn wat je dagelijks via een mini-prik moet toedienen heeft een werkzame stof die verglijkbaar is met die van Ozempic, semaglutide. Elysee / Stopovergewicht heeft dit medicijn ook in haar afslankprogramma’s.