Veel vrouwen komen tijdens de overgang gemiddeld 5 kilo aan, zelfs als ze gezond eten en regelmatig bewegen. Hormonen spelen hierbij een grote rol, daarom kan het laten testen van je hormonen waardevolle inzichten opleveren.
Dit gebeurt er in de overgang
Tijdens de overgang dalen je oestrogeen- en progesteronspiegels. Dit zorgt voor veranderingen in je stofwisseling en vetopslag, vooral rond de buik. Ook kan de afname van testosteron leiden tot spierverlies. Minder spiermassa verlaagt je rustmetabolisme, waardoor je minder calorieën verbrandt.
Daarnaast kunnen klachten zoals opvliegers, slapeloosheid en vermoeidheid het moeilijker maken om actief te blijven. Slechte slaap beïnvloedt je energie en stemming, wat indirect kan bijdragen aan gewichtstoename.
Welke hormonen kun je laten testen?
Heb je last van gewichtstoename tijdens de overgang? Dan kan het handig zijn om je hormonen te laten controleren. Oestrogeen en progesteron zijn vaak de belangrijkste hormonen om mee te beginnen. Daarnaast is het slim om je schildklier te laten checken. Een traag werkende schildklier kan je stofwisseling vertragen, wat bijdraagt aan gewichtstoename.
Hormoontherapie
Heb je een hormoonafwijking? Bespreek dan met je arts welke oplossingen bij jou passen. Dat kan bijvoorbeeld leefstijl- en voedingsaanpassingen zijn, maar ook hormoontherapie. Hormoontherapie kan helpen bij klachten zoals opvliegers en nachtzweten en soms ook bij gewichtsbeheersing. Het is echter niet voor iedereen geschikt, dus overleg goed met je arts wat bij jou past.
Bron: Parade