Tips voor succesvol gewichtsbehoud na het stoppen met GLP-1 medicatie

Hoe je het risico op gewichtstoename na het stoppen met Saxenda, Ozempic, Wegovy of Mounjaro kunt verminderen.

GLP-1 medicijnen zoals Ozempic en Mounjaro (die zijn goedgekeurd voor de behandeling van overgewicht en obesitas  zijn enorm populair geworden vanwege hun effectiviteit om af te vallen.

Hoewel veel mensen merken dat ze een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen tijdens het gebruik van deze medicijnen, ontdekken veel mensen die stoppen met het gebruik ervan dat ze snel aankomen indien ze hun leefstijl niet hebben aangepast. Dit wordt vaak aangeduid als het Ozempic-effect.

“Anti-obesitasmedicijnen zoals Wegovy mogen niet worden gebruikt voor kortdurend gewichtsverlies, maar eerder voor langetermijnbehandeling van obesitas, wat een chronische ziekte is die lange interventie vereist,” zegt Dr. Katherine H. Saunders, MD, DABOM, medeoprichter van Intellihealth en arts bij Weill Cornell Medicine.

Maar is gewichtstoename onvermijdelijk nadat je stopt met het gebruik van een GLP-1 medicijn?

Gezondheidsexperts zeggen dat het ingewikkeld is, en hoewel mensen over het algemeen wel gewicht kunnen aankomen, kunnen ze stappen ondernemen om hun risico aanzienlijk te verminderen en het gewicht eraf te houden. Deze medicijnen zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik. Hoewel het niet wordt aanbevolen, stoppen mensen vroegtijdig met het gebruik van GLP-1 medicijnen om verschillende redenen, waaronder debijwerkingen (vooral in de beginfase), de verkrijgbaarheid en de kosten.

Toch zijn de GLP-1 medicijnen geen wondermiddel op zich. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten beter op streefgewicht bleven indien ze tijdens de behandeling ook hun leefstijl hadden aangepast. Vraag daarom aan je leefstijl coach welke dingen je kunt aanpassen om op streefgewicht te blijven.

Bron: Healthline