Kan je traplopen om gewicht te verliezen?

21-03-2023

Kan traplopen je helpen om gewicht te verliezen? Het antwoord is ja, volgens onderzoek van Audrey Bergouignan, PhD, die de relatie tussen lichte lichamelijke activiteit, sedentair gedrag en obesitas onderzoekt. Bergouignan, assistent-professor endocrinologie, metabolisme en diabetes aan de Universiteit van Colorado School of Medicine, heeft onlangs een overzichtsartikel gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Reviews, waarin ze jaren van onderzoek over dit onderwerp analyseerde. Het artikel benadrukt met name de voordelen van lichte lichamelijke activiteit, zoals wandelen, tuinieren en traplopen.

Volgens Bergouignan is sedentair gedrag, of lang stilzitten, alles wat je doet terwijl je ligt of zit en heel weinig energie verbruikt. Bergouignan pleit voor een focus op lichte fysieke activiteit als een manier om obesitas te bestrijden. Ze zegt dat als je mensen neemt die erg sedentair zijn en overgewicht of obesitas hebben en hen vraagt om 30 of 40 minuten op de loopband te gaan staan, ze uitgeput kunnen raken. Maar als je je richt op lichte intensiteit, zoals traplopen, en fysieke activiteit in je dagelijkse routine opneemt, kan dit een groot verschil maken.

Traplopen is een van de meest effectieve manieren om calorieën te verbranden. Het is niet alleen goed voor je cardiovasculaire gezondheid, maar het is ook een geweldige manier om spieren op te bouwen en te versterken, vooral in de benen en billen. Bovendien kan traplopen, als je het regelmatig doet, bijdragen aan een verhoging van je stofwisseling, wat op zijn beurt kan helpen om gewicht te verliezen.

Het beste van traplopen is dat je het altijd en overal kunt doen. Het is een activiteit die gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen. Als je bijvoorbeeld op je werk bent en de lift wilt nemen, kies dan voor de trap.

Bron: Universiteit van Colorado School of Medicine