Veelgemaakte fouten bij afvallen

12-04-2023

In de strijd tegen overgewicht zijn er veel fabels en misvattingen. Volgens voedingsdeskundige Alex Thomas zijn er vier veelvoorkomende fouten die mensen maken tijdens het afvallen:

  1. Nog steeds te veel calorieën eten.

Om af te vallen is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je dagelijkse behoefte. Deze behoefte is voor iedereen anders en kan lastig zelf te berekenen zijn. Het is daarom aan te raden om professionele hulp te zoeken bij het berekenen van jouw persoonlijke caloriebehoefte.

  1. Een te streng dieet volgen

Het volgen van een streng dieet kan juist averechts werken en zorgen voor een terugval. Het is beter om te kiezen voor een dieet dat je langer volhoudt, waarbij je gezond eet en af en toe iets lekkers mag nemen. De 80/20-regel kan hierbij helpen: 80 procent van de maaltijden zijn gezond en de andere 20 procent mag bestaan uit minder gezonde voeding.

  1. Koolhydraten of vetten volledig vermijden

Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om alle macro- en micronutriënten binnen te krijgen die je nodig hebt. Het volledig vermijden van koolhydraten of vetten is niet de oplossing om af te vallen. Een gebalanceerd dieet met alle voedingsgroepen is de beste keuze.

  1. Te snel opgeven

Afvallen is een langzaam proces en resultaten zijn niet altijd meteen zichtbaar. Zeker op wat oudere leeftijd wordt het steeds lastiger om af te vallen door vertraging van het metabolisme. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te snel op te geven. Het ontwikkelen van een gezonde levensstijl is belangrijker dan snel resultaat behalen. Focus je op kleine veranderingen die je kunt volhouden en ben je bewust van de reis naar een gezonder en fitter lichaam.

Bron: Manners