Verbluffend' gewichtsverlies met semaglutide bij onderzoek bij adolescenten met obesitas

10-11-2022

Adolescenten met obesitas hadden een BMI-reductie van 16,1% na 68 weken met een wekelijkse subcutane semaglutide 2,4 mg plus leefstijlinterventie, resultaten vergelijkbaar met die bij volwassenen, volgens top-line resultaten gepresenteerd op ObesityWeek 2022.

In bevindingen van de STEP TEENS fase 3a-studie werden adolescenten van 12 tot 17 jaar met obesitas of overgewicht en ten minste één gewicht gerelateerde naast elkaar bestaande aandoening willekeurig 2:1 toegewezen om semaglutide 2,4 mg (Wegovy, Novo Nordisk) of placebo te krijgen voor 68 weken. Aan het einde van het onderzoek had 73% van de adolescenten in de semaglutidegroep een afname van het lichaamsgewicht van 5% of meer, vergeleken met 18% van degenen in de placebogroep.

De meeste adolescenten die semaglutide kregen in STEP TEENS verloren 5% of meer van hun lichaamsgewicht na 68 weken.

“Semaglutide 2,4 mg was superieur aan placebo met betrekking tot procentuele verandering in BMI en 5% lichaamsgewicht-responders in week 68”, zei Daniel Weghuber, MD, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Paracelsus Medical School in Salzburg, Oostenrijk, tijdens een presentatie. “Verbeteringen werden ook gezien in alle andere gewicht gerelateerde parameters, cardiovasculaire risicofactoren en glucosemetabolisme.”

De proef vond plaats op 37 locaties in meerdere landen van oktober 2019 tot maart 2022. Onderzoekers schreven 201 adolescenten in met een BMI in het 95e percentiel of hoger volgens geslachts- en leeftijdsspecifieke groeigrafieken, of een BMI in het 85e percentiel of hoger met ten minste één gewicht gerelateerde, naast elkaar bestaande aandoening (62% meisjes; gemiddelde leeftijd 15,4 jaar; 79% blank). Slechts één deelnemer aan het onderzoek voldeed aan de tweede criteria voor overgewicht.

Bron : ‘Mind-blowing’ weight loss with semaglutide extends to adolescents with obesity (healio.com)