Voedingskeuzes bij Ozempic voor gewichtsverlies

Gebruikers ervaren een verzadigingsgevoel dat langer aanhoudt, wat leidt tot meer beheersing over portiegroottes. Dr. Christopher McGowan, oprichter van True You Weight Loss, benadrukt het belang van deze mechanismen in het proces van gewichtsbeheersing. Hoewel deze medicijnen succesvol zijn in het bevorderen van gewichtsverlies, ervaren sommige patiënten bijwerkingen zoals misselijkheid en braken. Dit kan te wijten zijn aan de vertraagde maaglediging en het langdurige verblijf van voedsel in de maag. Daarom wordt geadviseerd om bij het gebruik van Ozempic en Wegovy vette en vetrijke voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze langzamer worden verteerd en langer in de maag blijven.

Naast vette voedingsmiddelen dienen gebruikers van deze medicijnen ook zoete voedingsmiddelen te vermijden als ze gevoelig zijn voor misselijkheid. Geregistreerd diëtist Emily Rubin deelt strategieën om misselijkheid te verminderen, zoals het vermijden van sterk geurend voedsel, het langzaam eten en het vermijden van liggen na de maaltijd.

Maar er is geen officiële lijst van “veilige” of “ongeveilige” voedingsmiddelen om te eten tijdens het gebruik van de medicatie – het draait erom uit te zoeken welke voedingsmiddelen meer symptomen zullen veroorzaken bij een gebruiker en die te beperken, zegt McGowan.

“We begrijpen dat de porties over het algemeen kleiner zijn bij deze medicijnen, dus we willen de voedingsinname optimaliseren en de ‘beste’ calorieën consumeren die beschikbaar zijn,” merkt hij op. “De focus zou moeten liggen op magere eiwitten, gezond fruit en groenten, voldoende vezels en voldoende vochtinname.”

Kun je kaas eten tijdens het gebruik van Ozempic? Kaas moet worden beperkt tot kleinere porties omdat het veel vet en calorieën bevat, wat kan bijdragen aan overmatige volheid, zegt McGowan. Kaas kan ook obstipatie verergeren bij sommige mensen, voegt hij eraan toe.

Kun je brood eten tijdens het gebruik van Ozempic? Sommige gebruikers kunnen overmatige volheid ervaren door brood vanwege de “mate van uitzetting” die optreedt na consumptie, merkt McGowan op.

Kun je koffie drinken tijdens het gebruik van Ozempic? “Over het algemeen is koffie prima om te consumeren, maar het kan bij sommige individuen maagirritatie veroorzaken,” legt hij uit. “Daarom raad ik aan om matig koffie te drinken, zoals één tot twee kopjes per dag. Gebruikers moeten ook letten op calorierijke toevoegingen, zoals room en suiker.”

Kun je eieren eten tijdens het gebruik van Ozempic? Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, maar hun vet- en eiwitgehalte kan ook leiden tot langzamere spijsvertering, dus gebruikers moeten letten op portiegroottes en bereidingswijzen, zegt McGowan. Het bakken van eieren in boter, vette oliën of spekvet kan uiteraard een potentieel probleem veroorzaken, voegt hij eraan toe.

Kun je pindakaas eten tijdens het gebruik van Ozempic? Pindakaas kan een goede keuze zijn voor een gezonde eiwitrijke snack of kleine maaltijd, maar het hoge vetgehalte kan problemen veroorzaken als gebruikers er te veel van eten, zegt McGowan.

Bron: TODAY.com