Voedingsmiddelen om te vermijden bij Ozempic & Wegovy gebruik

Het aanpassen van je levensstijl bij gebruik van Ozempic en Wegovy is goed om sneller je streefgewicht te bereiken en je streefgewicht te behouden. Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt eten bij het gebruik van deze afvalmedicaties, omdat sommige gebruikers er ziek van worden, of omdat ze je metabolische processen verstoren. 

Dit zijn de 6 voedingsmiddelen die je het beste kan vermijden en waarom:

1. Vette voedingsmiddelen
Vette voedingsmiddelen zoals roomboter, volle melkproducten en kokosolie blijven langer in de maag, wat kan leiden tot misselijkheid en ongemak. Hoe langer voedsel in de maag blijft, hoe groter de kans dat iemand misselijkheid en andere onaangename symptomen ervaart, zoals boeren, een overvol gevoel en braken.

2. Fruit en groenten met veel vezels
Rauwe vruchten en groenten zoals ananas, selderij en appels kunnen moeilijk verteerbaar zijn en kunnen problemen in de maag veroorzaken.

3. Gasvormende groenten
Broccoli, bloemkool, kool, ui, asperges en spruitjes kunnen overmatige gasvorming veroorzaken. Hier kun je last van hebben.

4. Zoet voedsel en dranken
Voedsel en drank met toegevoegde suiker passen niet in een gezonde levensstijl. Naast de overbodige calorieën kunnen ze ook nog eens maagklachten veroorzaken, vooral als je last hebt van misselijkheid.

5. ‘Spicy’ voedsel
In combinatie met gebruik van Wegovy en Ozempic kan dit maagzuur verergeren als je hier ook al gevoelig voor bent. Als je hier geen problemen mee hebt dan zal pittig eten geen probleem veroorzaken.

6. Alcohol
Alcohol kan de werking van GLP-1 medicijnen tegenwerken door de eetlust te vergroten. Een drankje kan geen kwaad, maar wees je ervan bewust dat dit invloed heeft op je eetlust en dat alcohol natuurlijk calorierijk is.

Andere tips
Het is een goed begin om de bovenstaande voedselgroepen over te slaan, maar het is vooral ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Eet niet te snel, drink geen grote hoeveelheden tijdens de maaltijd, en vermijd sterk ruikend voedsel. 

Bij misselijkheid worden lichte, vetarme voedingsmiddelen zoals crackers, toast en rijst aanbevolen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan magere eiwitten, gezonde vruchten en groenten, vezels en voldoende vocht.

Heb je vragen? Neem dan vooral contact op met Elysee.