Als er niets verandert, heeft in 2050 bijna twee derde van de Nederlanders overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. In 2022 was dat nog 50%, maar volgens de Volksgezondheid Toekomst Verkenning stijgt dit percentage naar 64% in 2050. Vooral jongvolwassenen worden zwaarder: in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 44 jaar is de toename het sterkst.
Overgewicht begint ook steeds eerder. Zo had in 1990 17% van de twintigers overgewicht, terwijl dat in 2020 al 32% was. En deze trend zet zich door. Het RIVM verwacht daarnaast dat het aantal chronisch zieken in 2050 bijna 12 miljoen zal zijn.
Hoewel de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord lanceerde om overgewicht tegen te gaan, lijken de resultaten tegen te vallen. Experts wijzen op een gebrek aan daadkracht in Den Haag. Zo wordt er al jaren gesproken over een lagere btw op groenten en fruit, maar echte stappen blijven uit.
Het nieuwe RIVM-rapport, dat woensdag verschijnt, maakt duidelijk dat overgewicht niet alleen een individueel probleem is, maar ook een groeiend maatschappelijk en economisch vraagstuk.
Bron: nu.nl