Waarom afvalmedicijn Ozempic zo populair is

15-02-2023

Hoe zijn deze medicijnen zo populair geworden voor gewichtsverlies?
Medicijnen die gewichtsverlies veroorzaken, zoals Ozempic en Wegovy, zijn schijnbaar overal – besproken op podcasts, gespeculeerd door celebrity-volgers, gefluisterd tijdens diners. En een tekort aan de medicijnen heeft verdere speculatie aangewakkerd over wie ze krijgt, omdat ze in populariteit zijn geëxplodeerd.

Dit soort medicijnen – semaglutide, wordt verkocht onder de merknamen Ozempic en Wegovy functioneren net zoals tirzepatide, verkocht als Mounjaro, en liraglutide, bekend als Saxenda – allemaal op een vergelijkbare manier. Ze zijn zeer effectief: een arts vertelde CBS News dat deze medicijnen mensen kunnen helpen ongeveer 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen – meer dan eerdere generaties van afslankmiddelen.

Voor mensen die worstelen met hun gewicht – 73,6% van de volwassenen in de VS ouder dan 20 jaar heeft overgewicht of obesitas – lijkt dit op een wondermiddel.

Voor wie zijn ze bedoeld en hoe werken ze?
Semaglutide-medicijnen werken door een darmhormoon genaamd GLP1 of glucagon-achtig peptidehormoon te imiteren, dat “dat darmhormoon beter laat werken om de communicatie tussen de darm en de hersenen te verbeteren en ons een voller gevoel te geven en ook te helpen bij het verminderen van de eetlust,” zei Dr. Amanda Velazquez, die werkt bij Cedars-Sinai Center for Weight Management and Metabolic Health in Los Angeles. “Over het algemeen vertelt het het lichaam dat het oké is om op een lager setpoint te zijn. Het is een eetlust remmer en het vermindert de opname van glucose in het bloed. Dit te samen maakt deze medicijnen zo succesvol voor afvallen.”

Er zijn wel mogelijk bijwerkingen in de eerste weken van gebruik. Daarom is medische begeleiding noodzakelijk.

Bron: CBS News