Wat als je met Ozempic stopt?

17-11-2022

Ozempic, misschien ben je dol op dit zogenaamde wondermiddel. Na een maand of twee op 0,25 milligram, de typische startdosis voor Ozempic, merk je misschien dat je spijkerbroek beter past. Je merkt misschien dat alles in je kast beter past en de weegschaal zegt dat ook: je verliest gewicht. Je arts verhoogt de dosering en de kilo’s blijven dalen. Vrienden vragen wat je aan het doen bent. Zelfs je schoonmoeder wil het weten. Een jaar op Ozempic, en misschien herken je jezelf niet.

Veel mensen zeggen dat ze ermee zijn afgevallen – en veel mensen lijken het te gebruiken. Ozempic is een injecteerbaar diabetesmedicijn gemaakt van semaglutide, dat de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulineproductie kan stimuleren. Het vertraagt ook de spijsvertering en zorgt ervoor dat je je langer vol voelt, wat betekent dat gewichtsverlies een veelvoorkomende bijwerking is. Hoewel de fabrikant van het medicijn, Novo Nordisk, waarschuwt dat “Ozempic niet is goedgekeurd voor chronisch gewichtsbeheer”, schrijven artsen het steeds vaker off-label voor, wat volgens geruchten Kim Kardashian heeft gedaan om in haar Marilyn Monroe-jurk te passen tijdens de 2022 Gala ontmoet.

Sinds de introductie in de VS begin 2018 is Ozempic een begeerd accessoire geworden in Hollywood. Het wordt op in de USA de markt gebracht voor gewone mensen met pakkende advertenties op Instagram, TikTok en kabel-tv-netwerken, waar “Oh! Oh! Oh! Ozempic!” wordt gespeeld op de melodie van het nummer “Magic” uit 1975. Er zijn specifieke Facebook-groepen voor afvallen van Ozempic met tienduizenden leden die voor-en-na-foto’s plaatsen en tips uitwisselen over dingen zoals waar de injecties moeten worden gedaan (sommigen zeggen dat de arm of het been versus de maag misselijkheid kan helpen voorkomen). Op TikTok heeft de hashtag #ozempic bijna 350 miljoen views en klimmen.

“Het is de meest voorkomende medicatie waar ik naar wordt gevraagd”, zegt dr. Sudeep Singh, medisch directeur bij Apprize Medical, een medische praktijk in Miami. “Iedereen weet het. Iedereen vraagt erom. Mijn moeder vraagt. Mijn buren vragen ernaar. Het nieuws is uit.” En vaak leidt het ook tot gewichtsverlies, mits je de bijwerkingen kunt verdragen.

In alle steungroepen en commentaren op sociale media lijkt één vraag bijna taboe: Wat gebeurt er als je stopt met Ozempic? Volgens Dr. Singh: “Degenen die hun dieet aanpassen, regelmatig sporten, hun medicijnen innemen en doen wat ze moeten doen, die blijven er vanaf”

Bron/volledig artikel: Ozempic Side Effects: What it’s Like (thecut.com)