Wat gebeurt er als je geen koolhydraten meer eet?

05-01-2023

Terwijl dieet rages komen en gaan, lijkt het koolhydraatarme dieet blijvend te zijn. Hoewel het voor het eerst werd geïntroduceerd in de jaren 1860, werd het populair door het controversiële Atkins-dieet in de jaren 70. En het blijft populair bij de paleo- en keto-diëten. Koolhydraatarme diëten worden over het algemeen gepromoot voor gewichtsverlies, naast andere claims, zoals het verlagen van het risico op diabetes en metabool syndroom.

Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten die het lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit betekent dat ze in grote hoeveelheden nodig zijn en essentieel zijn voor de gezondheid en het goed functioneren van de mens. In feite zouden gezonde volwassenen 45-65% van hun dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten moeten consumeren, volgens de Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. Bovendien moeten ze via de voeding worden geconsumeerd, omdat het lichaam ze niet kan produceren. Dus wat gebeurt er in je lichaam als je koolhydraten vermijdt, zoals bij een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten zijn opgebouwd uit suikers, zetmeel en vezels. Suikers bieden vooral zoetheid. Ze werken ook om de smaak van voedsel, de textuur en kleur te verbeteren, zoals het helpen van ijs om glad en zacht te blijven of het creëren van een bruiningseffect voor gebakken producten. Suiker helpt ook om voedsel te bewaren, zoals bij jam en gelei. Zetmeel bestaat uit veel aan elkaar gekoppelde suikermoleculen. Zetmeel wordt in het lichaam verteerd of afgebroken tot eenheden van het suikermolecuul glucose, die direct kunnen worden opgenomen en gebruikt voor energie of kunnen worden opgeslagen voor later als glycogeen. Vezel is een ander type koolhydraten dat niet verteerbaar is, maar kan worden gefermenteerd in de dikke darm of door het spijsverteringsstelsel kan gaan, water absorbeert en massa aan de ontlasting toevoegt. Koolhydraten in combinatie met eiwitten en vetten in een maaltijd of tussendoortje geven je een verzadigd gevoel en blijven langer vol.

Wat gebeurt er met je lichaam als je ze vermijdt?
Aangezien koolhydraten een essentiële macronutriënt zijn, wordt het over het algemeen niet aanbevolen om koolhydraten volledig te schrappen voor gezonde volwassenen (tenzij ze een dieet volgen onder medisch toezicht). Dus wat gebeurt er als je koolhydraten vermijdt?

1. Je zult weinig energie hebben
Aangezien koolhydraten de meeste brandstof leveren voor dagelijkse activiteiten en functioneren, zult u waarschijnlijk minder energie hebben als u stopt met het eten van koolhydraten.

2. Je kunt je meer moe en hongerig voelen en moeite hebben met concentreren.

3. Je kunt je ongelooflijk traag voelen en het moeilijk vinden om op niveau te presteren als je gewend bent om actief te zijn en regelmatig te sporten.

4. Je kunt je duizelig voelen en hoofdpijn hebben
Onze hersenen geven de voorkeur aan glucose en koolhydraten vormen een stabiele en gemakkelijk verkrijgbare bron. Wanneer je stopt met het eten ervan, wordt je lichaam gedwongen om een alternatieve energiebron voor de hersenen te vinden. Het zal overschakelen naar het afbreken van vet in ketonen, een alternatief voor glucose. Dit brengt het lichaam in ketose, of een toestand met verhoogde ketonen, die bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, zwakte, vermoeidheid en hoofdpijn.

5. Je kunt constipatie ervaren
Omdat koolhydraten rijk zijn aan zetmeel, vezels en water, kan het lastiger zijn om de aanbevolen hoeveelheden vezels te eten als je stopt met het eten van koolhydraten. Ter herinnering: vezels helpen de ontlasting dikker te maken en water in de dikke darm te absorberen, waardoor de ontlasting gemakkelijker kan worden gepasseerd, dus het minderen van koolhydraten kan het naar de badkamer gaan een onaangenamere ervaring maken. Bovendien kunt u veranderingen in de spijsvertering ervaren of andere spijsverteringsproblemen ervaren wanneer u stopt met het eten van koolhydraten, omdat vezels de groei van gezonde bacteriën in de darm bevorderen.