Zo herken je overtraining

Het is goed om regelmatig te sporten en te bewegen, zeker in combinatie met afvalmedicatie. Echter, als je te veel en te snel spieren wilt opbouwen, kan dit averechts werken. Rust nemen en je spieren laten herstellen is namelijk cruciaal in dit proces. Hier zijn drie signalen die kunnen wijzen op overbelasting van je lichaam:

1. Prikkelbaarheid en een kort lontje

Een duidelijk teken van overtraining is een extreem kort lontje. Als je merkt dat je snel geïrriteerd raakt door kleine dingen, kan dit wijzen op hoge cortisolniveaus door te veel stress. Je mentale en fysieke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Als je tijdens of na de warming-up geen zin hebt om te trainen, of je motivatie verder afneemt, kan het nuttig zijn om je routine te veranderen of samen met iemand te trainen. Helpt dit niet, neem dan meer rust.

2. Verandering in emoties en energie

Veel sporten verhoogt de afgifte van endorfine en dopamine, wat je een goed gevoel geeft. Als je trainingen mist of een rustdag neemt, kun je je minder gelukkig en rusteloos voelen door het ontbreken van deze ‘training high’. Hoge cortisolniveaus kunnen ook leiden tot uitputting, hoofdpijn, en veranderingen in eetlust, libido en slaapgewoonten. Als je slaapproblemen hebt, geen honger hebt of sterke cravings ervaart, kan dit een teken van overtraining zijn.

3. Veranderde hartslag

Een verandering in je hartslag kan ook wijzen op overtraining. Als je rusthartslag vijf slagen hoger is dan normaal, is extra rust nodig. Een verhoging van tien slagen of meer wijst op overtraining, wat meerdere rustdagen noodzakelijk maakt. Tijdens trainingen kan het moeilijker zijn om je hartslag omhoog te krijgen en optimaal te presteren. Luister goed naar je lichaam en neem extra rust indien nodig.

Luister altijd naar je lichaam en pas je training aan indien nodig, bijvoorbeeld door zware sessies te vervangen door lichtere activiteiten zoals yoga.

Bron: Women’s Health