De waarheid over kunstmatige zoetstoffen: zijn ze gezond of schadelijk?

28-02-2023

Kunstmatige zoetstoffen, die vaak worden gebruikt in lightproducten, zijn de laatste jaren steeds vaker in opspraak vanwege hun mogelijke gezondheidsrisico’s. Een aantal recente studies hebben aangetoond dat deze zoetstoffen in verband kunnen worden gebracht met hart- en vaatziekten, glucose-intolerantie en gewichtstoename. Hoewel er nog geen doorslaggevend bewijs is dat kunstmatige zoetstoffen schadelijk zijn, is het ook nog niet duidelijk wat de langetermijneffecten zijn op de gezondheid.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs ook vragen gesteld bij het gebruik van zoetstoffen. Uit een analyse van de WHO blijkt dat mensen die de meeste kunstmatige zoetstoffen consumeren, niet per se gezonder of minder zwaar zijn. Wetenschappers vermoeden al ongeveer tien jaar dat kunstmatige zoetstoffen de darmflora en stofwisseling beïnvloeden. Een overzichtsstudie in Nutrition Journal in 2017 toonde aan dat er geen doorslaggevend bewijs is dat zoetstoffen gezondheidsvoordelen bieden.

Hoewel sommige experts van mening zijn dat kunstmatige zoetstoffen in lage doses waarschijnlijk geen grote gevolgen hebben, zijn nieuwe inzichten erop gericht dat kunstmatige zoetstoffen niet zonder verdere bijwerkingen door het lichaam reizen. Het feit dat onze hersenen een zoete smaak registreren, laat zien dat ons lichaam gericht is op zoet eten en dat er bijna zeker ook andere reacties zijn. Een recent onderzoek gepubliceerd in Cell toonde aan dat sacharine, een veelvoorkomende zoetstof, het lichaam de illusie geeft dat er suiker binnenkomt. Dit leidde tot een lichte vorm van glucose-intolerantie bij de proefpersonen, wat opvalt als iemand daarna echte suikers uit ander voedsel binnenkrijgt.

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de langetermijneffecten van zoetstoffen, is er één ding zeker: ze zijn geen wondermiddel om af te vallen. Onderzoek heeft aangetoond dat het vervangen van suiker door zoetstoffen niet automatisch leidt tot gewichtsverlies. Mensen die regelmatig lightproducten consumeren, hebben vaak de neiging om te compenseren door meer te eten, waardoor het totale aantal calorieën dat ze binnenkrijgen niet daalt.

Bovendien kunnen zoetstoffen in sommige gevallen zelfs bijdragen aan gewichtstoename. Een recente studie in het tijdschrift Cell Metabolism wees uit dat muizen die regelmatig aspartaam kregen toegediend, na enkele weken meer gewicht en een hoger vetpercentage hadden dan muizen die suiker kregen. Het mechanisme hierachter is nog niet helemaal duidelijk, maar mogelijk heeft het te

Bron: Volkskrant